Sandens filmski festival otvoren je u četvrtak uveče u Park Sitiju, projekcijom dokumentarnog filma Breta Morgena „Čikago 10“, koji govori o vremenu kad se u Americi protestovalo protiv rata u Vijetnamu, i pozivom glumca i aktiviste Roberta Redforda, jednog od osnivača Sandensa, da politički lideri SAD treba da se izvine Amerikancima.

Sandens filmski festival otvoren je u četvrtak uveče u Park Sitiju, projekcijom dokumentarnog filma Breta Morgena „Čikago 10“, koji govori o vremenu kad se u Americi protestovalo protiv rata u Vijetnamu, i pozivom glumca i aktiviste Roberta Redforda, jednog od osnivača Sandensa, da politički lideri SAD treba da se izvine Amerikancima. Redford je, na otvaranju, rekao da je posle napada od 11. septembra, kao i mnogi drugi Amerikanci, pokazao „duh jedinstva“ sa predsednikom Džordžom V. Bušom i drugima koji su podržali rat protiv terorizma i invazije na Avganistan i Irak. „Sve svoje zabrinutosti stavili smo po strani kako bi smo pustili lidere da nas predvode. Mislim da nam duguju veliko izvinjenje“, rekao je Redford.
Sandens je najveće okupljanje tvoraca nezavisnih filmova u SAD, i Redford je, kao i ranijih godina, publiku pozvao da bude fokusirana na filmove i njihove stvaraoce – one koji stvaraju dela van holivudskih komercijalnih studija. Međutim, njegovo pominjanje politike bilo je adekvatna najava za „Čikago 10“. Ovaj film se, naime, bavi suđenjem anti-ratnim aktivistima iz 60-ih godina, i antiratnim protestima. Kao što je istorija kasnije pokazala, oni su više viđeni kao glas nove generacije lidera koja se otvoreno suprotstavila vladinoj politici, nego običnih prekršilaca zakona.
Reditelj Morgen je, posle projekcije dobio stojeće ovacije za film. U svom obraćanju publici naglasio je značaj činjenice da ljudi mogu da se usprotive i da je njegov cilj, zbog koga je realizovao ovaj dokumentarac, bio da „mobiliše mladež u zemlji kako bi se usprotivila i zaustavila rat u Iraku“.
Tokom deset dana Sandensa biće prikazano više od 120 filmova, i mada se većina njih ne bave ratom niti aktuelnim događajima u svetu, mnogi se slažu da je projekcija filma „Čikago 10“ dala ton celom festivalu, koji je poznat po „svežim glasovima“ u kinematografiji. Sandens se završava 28. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari