majkl gambonFoto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Višestruko nagrađivani britanski glumac Majkl Gambon, najpoznatiji po ulozi Dambldora u serijalu o Hariju Poteru, preminuo je u 83. godini.

Ser Majkl Gambon započeo je glumačku karijeru pre više od 60 godina i bio je jedan od prvobitnih članova Kraljevskog nacionalnog pozorišta u Londonu uz Lorensa Olivijea.

Tumačio je francuskog detektiva Žila Megrea u televizijskoj seriji Maigret, a poznat je i po roli u BBC seriji The Singing Detective.

Međutim, najpoznatiji je ipak po ulozi Albusa Dambldora, direktora škole Hogvarts u serijalu filmova o Hariju Poteru.

On je Dambldora tumačio prvi put u trećem delu serijala, kada je preuzeo ulogu nakon što je preminuo njegov kolega Ričard Haris.

U saopštenju koje je izdato povodom njegove smrti stoji: „Sa velikom žalošću saopštavamo da je preminuo Ser Majkl Gambon. Voljeni suprug i otac, Majkl je preminuo mirno u bolnici sa suprugom En i sinom Fergusom kraj sebe, nakon što je primljen zbog upale pluća“.

Dobio je nadimak „Veliki Gambon“ od kolege Ralfa Ričardsona, a divili su mu se mnogi glumci, najviše zbog uloga u dramama Pintera, Beketa i Ajkborna.

Nagradu „Lorens Olivije“ dobio je za ulogu u predstavi A View from the Bridge Artura Milena, a za ulogu u predstavi Skylight Dejvida Hera nominovan je za nagradu Toni.

Od filmskih uloga, ističu se one u ostvarenjima The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover Pitera Grinaveja, Sleepy Hollow, The Insider i Gosford Park pre nego što je preuzeo ulogu Dambldora.

Majkl Gambon je privatni život držao u tajnosti

Pozajmio je svoj upečatljivi glas u nekoliko ostvarenja, među kojima su dva dela serijala Paddington, a bio je i narator filma braće Koen Hail, Cesar!

Gambon je sebe opisivao kao „velikog, zanimljivog starog tipa“, dok ga je Ejkborn zvao „sjajnom mašinom bez granica, poput lamborginija“.

Napustio je školu sa 15 godina i nije imao formalno glumačko obrazovanje, već je iskustvo sticao u amaterskim produkcijama, a kasnije je lagao u iskustvu kako bi dobio veće role.

Uprkos tome što je bio obožavan od svih generacija, čuvao je svoju privatnost, što je objasnio rečima: „Samo se gegam dalje i trudim se da ćutim“.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari