Kineska spisateljica Guo Ksiaolu nalazi se na skraćenoj listi konkurenata za „Orange Broadband“ nagradu za književnost, koja će pobednici doneti 30.000 funti (44.000 evra). Ksiaolu ima svoj prvi roman na engleskom jeziku, a ova nagrada je namenjena ženskim autorima koji pišu na engleskom jeziku i čiji su radovi objavljeni u Velikoj Britaniji tokom protekle godine.

Kineska spisateljica Guo Ksiaolu nalazi se na skraćenoj listi konkurenata za „Orange Broadband“ nagradu za književnost, koja će pobednici doneti 30.000 funti (44.000 evra). Ksiaolu ima svoj prvi roman na engleskom jeziku, a ova nagrada je namenjena ženskim autorima koji pišu na engleskom jeziku i čiji su radovi objavljeni u Velikoj Britaniji tokom protekle godine. Ovoga puta, u trci za nagradu su spisateljice iz Indije, Nigerije, Velike Britanije i SAD. Knjiga Guo Ksiaolu zove se „Sažeti kinesko-engleski rečnik za ljubavnike“ i namerno je pisan na „lošem engleskom“, a govori o paru koji ne ume da govori jezik svoga partnera – kineska devojka je poslata na studije u London, gde sreće čoveka koji će je povesti na put seksa, slobode i samootkrivanja. Još jedna debitantkinja je Britanka Džejn Haris sa romanom „The Observations“.

Instant uspeh za papin odgovor „Da Vinčijevom kodu“

Knjiga o Isusu pape Benedikta XVI postigla je instant uspeh u Italiji, a 50.000 primeraka prodato je prvog dana, dok se drugo izdanje već priprema, saopštili su iz izdavačke kuće Rizolli. „Isus iz Nazareta“ objavljen je na papin 80. rođenedan (u ponedeljak) i ocenjuje se kao odgovor na popularne publikacije kao što je bestseler Dena Brauna „Da Vinčijev kod“. „Isus iz Nazareta“ pokušaj je da se Isus prikaže kao istorijska figura viđena u Jevanđeljima. Papa je počeo da je piše 2003. dok je još bio kardinal. Drugo izdanje knjige u Italiji biće štampano u 70.000 primeraka, a sa prvim ukupan broj knjiga ponuđenih tržištu iznosiće 420.000. Knjiga se prevodi na 17 jezika i uskoro će početi da se prodaje u Južnoj Americi gde se, na udaru kritike iz Vatikana, nedavno našao jezuita i liberarni teolog Jon Sobrino i njegove knjige.

Indijska spisateljica, Kirin Desai na listi je sa svojim drugim romanom „The Inheritance of Loss“ koji je već dobio Buker nagradu 2006, kad je i ona postala najmlađa dobitnica tog priznanja. Ako sada trijumfuje biće prva osoba koja je osvojila dve prestižne nagrade. En Tajler je Amerikanka, dobitnik Pulicera za „Lekcije iz disanja“, koja je sada u trci sa delom „Digging to America“, o dve korejske bebe isporučene porodicama u Baltimoru, što je njen 16. roman. Nigerijka Čimamanda Ngozi-Adičije nominovana je za svoj drugi roman „Half of Yellow Sun“, čija je radnja smeštena u 60-te godine i vreme rata između Nigerije i Bijafre. Poslednja u trci je Britanka Rejčel Kjusk sa šestim romanom „Arlington Park“.
Prema bukmejkerima iz kladionice Vilijem Hil, glavni favorit je Adičijeva (11-4), slede Desai (3-1), Kjusk (7-2), Haris (5-1), dok su na začelju izjednačene Guova i Tajler (11-2). Dobitnica nagrade, koja je ustanovljena za žensko spisateljstvo 1996. godine, biće poznata 6. juna. Prošle godine najbolja je bila britanska spisateljica Zejdi Smit sa romanom „On Beauty“, i to pošto je treći put bila u užem izboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari