"Muzičku scenu Crne Gore čini 10 odsto političke, 10 tradicionalne i 80 procenata alt muzike" 1Foto: Nebojša Medo

Alternativa je u svakom pogledu zdrava, pa tako i u muzici, e sad vremena se brzo mijenjaju, i nastaje pitanje šta je alternativa alternativi. Mi u Crnoj Gori imamo drugi problem, kod nas ne postoji nikakav oblik pop iliti komercijalne muzike, postoji samo mnogo dobre alternative ispod radara, koja će uskoro izaći na svjetlost. No onda, pošto nema čemu da bude alternativa, malo gubi smisao. Dakle, Crna Gora je jedina zemlja na planeti čiju muzičku scenu čini 80 procenata alt muzike, 10 odsto političke i 10 odsto tradicionalne muzike – tako u razgovoru za Danas Stefan Pantović, muzičar iz benda Parampaščad, opisuje crnogorsku muzičku scenu.

Bend koga, pored Pantovića čine i Momčilo Radulović, Ivan Ivanović, Marko Milonjić, nedavno je objavio album “Na putu ka suncu”, i tim povodom Parampaščad pravi ovonedeljnu plejlistu za Mikstejp.

Prema Pantovićevim rečima, album nosi 10 epizoda, prve sezone serije o ekipici iz Spuža, zvanoj Parampaščad.

– Žanrovski je u srži naše muzike rokenrol, a svaka pjesma je unikatna varijacija na temu. Ne bih ulazio u kategorisanje prema žanrovima i podžanrovima, da ne bih opterećivao slušaoca i stavljao okvire. Autori numera smo mi unutar benda, za neke je tekstove i muziku pisao Ivan, za neke Momčilo, za neke ja. Aranžmane smo uglavnom radili kao bend, na licu mjesta, kad neko iznese ideju za muziku ili tekst – pojašnjava Pantović i dodaje da će o njihovom zvuku tek moći da priča kad budu izdali treći album.

Kako kaže, kada se ovaj album totalno ogoli, tekst govori najviše o ljubavi, bilo kakvoj, ne nužno između čoveka i žene.

– Kao i u svemu, da bi ta ljubav došla do izražaja, mora se proći i nešto tame, pa se tako i u našim pjesmama osjećaju jaka preplitanja i sukobljavanja blage tmine i optimizma – pojašnjava muzičar i dodaje da u bendu nemaju posebna pravila o procesu stvaranja muzike. Nekada krenu od ideje, nekad na licu mesta razviju istu.

Tako su tokom perioda korone, bili prinuđeni da pesmu Zalet komponuju i snimaju na distanci, te se tokom stvaranja i produkcije nisu „gledali“. Samim tim, povodom stvaranja muzike, kaže da pravila nema.

"Muzičku scenu Crne Gore čini 10 odsto političke, 10 tradicionalne i 80 procenata alt muzike" 2
cover art: Ognjen Kračković

– Gledali smo da simbolika, između zvuka albuma, naziva albuma, zvuka pjesme ”Na putu ka suncu” i samog kavera, bude ista kao ono o čemu pjevamo na albumu, ljubav, optimizam i put koji svi pratimo dok idemo ka svjetlosti. Imali smo malo poteškoća oko omota i nekoliko neuspjelih radova i dizajnera. Naš mladi prijatelj Ognjen Kračković je u jednom nezavidnom roku, koji smo mu zadali, uradio savršen omot. Uopšte nismo ulazili u neke priče šta je on vidio, poslali smo mu album, poslušao ga je i prenio na omot. Izgleda baš onako kako album zvuči – kaže Pantović povodom art ilustracije omota.

Nastavljajući priču o muzičkoj sceni Crne Gore, on kaže da s obzirom da su kolega iz benda Ivan Ivanović i on vlasnici studija Stivi music studio, koji već četiri godine gradi jaku alternativnu i pop kulturu u Crnoj Gori, volja bendovima se vratila.

– U našem studiju u doba korone, nekako kroz mjere, snimljeno je pet albuma, koji uskoro izlaze: prvi album Vrpce, drugi album Rudolfa, prvi album Bubnjivi & Psi… Još mnogo toga će ugledati svjetlost dana, tako da je situacija na sceni odlična poslednje tri godine – primećuje muzičar.

A s obzirom na to da mere protiv korone popuštaju, on dodaje da se iskreno nada nastupima.

– Mi smo prije svega bend koji je navikao da svira, tada se najbolje i osjećamo. U Srbiji smo već nastupali u Kragujevcu, Leskovcu, a ostale svirke smo zbog korone morali da otkažemo. Nadamo se da će situacija ubrzo biti bolja i da ćemo doći u Srbiju – poručuju iz benda Parampaščad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari