Deseti studijski album benda Red Hot Chili Peppers objavljen je u ponedeljak u svetu a juče zvanično i u SAD. Za razliku od radnog naziva „Dr Johnny Skinz’s Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine-head“ album je ipak jednostavno nazvan „I’m With You“. Producent je bio čuveni Rik Rubin, a u pitanju je prvi album koji su RHCP snimili sa novim gitaristom Džošom Klinghoferom, nakon odlaska Džona Frušantea. Pošto su poslednji album „Stadium Arcadium“ objavili 2006. godine, ovo je i najduža pauza koju su do sada napravili između izbacivanja dva studijska izdanja.


„Mislili smo da album nazovemo po jednoj od pesama. Ali onda sam rekao Riku Rubinu da to deluje kao da nemamo dovoljno ideja. Ceo bend je krenuo da smišlja različita imena i da pravi liste. Dan pred rok kad smo morali da objavimo naslov, Džoš je došao u studio i na papiru napisao „šta god da ste odlučili, slažem se sa vama“ (I’m With You). Svi smo se složili da je upravo to naslov našeg albuma“, rekao je frontmen benda Entoni Kidis.

Na albumu se nalazi 14 pesama, a omot je dizajnirao kontroverzni britanski umetnik Damien Hirst. Njihov novi gitarista Džoš Klinghofer se pridružio bendu u jesen 2009. nakon odlaska Džona Frušantea. Frušanteáje bio jedan od ključnih autora i muzičara na najuspešnijim albumima Peppersa, među kojima su „Blood Sugar Sex Magik“ iz 1991. i „Californication“ iz 1999. i očekivalo se da će možda ovo značiti i konačan kraj zajedničkog rada, ali nakon njegovog odlaska su Kidis i basistaáFli shvatili da imaju zajednički utisak, neku vrstu intuicije, da sa bendom još uvek nije gotovo.

„Nismo još završili. Želeli smo da održimo Red Hot Chili Peppers, pod uslovom ako bismo to mogli da postignemo na način koji nije u suprotnosti sa svime što smo do tada zajedno uradili. Vodili smo zanimljive razgovore o tome da li ćemo da tražimo nekoga koga uopšte ne poznajemo ili je možda savršeno rešenje odmah tu, negde pored nas“, rekao je Kidis.

Klinghofer je do sada je snimao i išao na turneje saáBeckom, PJ Harvey i Trickyjem i saámnogim drugim poznatim izvođačima. On je takođe i Frušanteov prijatelj i sa njim je sarađivao na nekim od njegovih solo albuma, a sa Peppersima je nastupao na njihovoj poslednjoj turneji, gde je bio zadužen za gitaru i klavijature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari