Otvaranje Festivala: Sainko Namčilak (Tuva, Rusija) i Urs Lajmgruber (Švajcarska), Kulturni centar REX



Ostavite sva predviđanja o vi koji ulazite ovde. Jer kada je reč o dami imena za lomljenje jezika, Sainko Namčilak iz Tuve, sve ono o čemu ste samo maštali desiće se i biti štaviše i nadmašeno u zbilji. Ona je misteriozna, čulna i njen eksperiment sa glasom beskrajan je. To otprilike isto važi i za nadnaravnog švajcarskog saksofonistu Ursa Lajmgrubera u nastavku večeri.


Kao posednuta demonima, koji povremeno iz nje prete ili pak dobrodušno među sobom pregovaraju, Sainko Namčilak svojim specijalnim pevanjem čini da se osećate priključenim na neprekidni prenos neke radio stanice sa druge planete. Kakav je ovo samo prastari, šamanski bluz, kao da u sebi sadrži neke, duhovima pravekovlja obuzete Pi Džej Harvi i Bili Holidej u jednoj, koje tako u telu ove neverovatne Namčiluk dovode na pozornicu REX-a jata ptica, čopore zverinja, nepogode u prirodi, razleganje krikova po tajgi, ni nalik pretpostavci ljudskog glasa koju ste imali do dolaska ovde.

Tajanstveni cvrkuti nepoznatih primeraka ptica nastaviće se i na drugom koncertu po redu, onom švajcarskog umetnika Lajmgrubera, gde saksofoni pak preuzimaju ulogu saopštavača tajanstvenih istina, nalik produvavanju kompleksnih ventilacionih sistema nekakvim zatočenim tajfunom. No sve to ne i lišeno istinske ljudske melanholije, ponovo onog drevnog bluz ječanja, grcanja, tuljenja, zviždanja, sa sve dekonstrukcijom sopstvenog instrumenta kao i bilo kakvog vašeg predočekivanja.

Snažno slušno i telesno iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari