Jedan od najcenjenijih i najtalentovanijih rokenrol autora današnjice, Ričard Bakner (Richard Buckner), nastupiće sutra u beogradskom Gan klubu. Gosti na koncertu su beogradski On Tour, sastav koji čine Ivana Smolović (Ika), Vladimir Marinović (Ventolin) i Marko Ćebić (The Mothership Orchestra). Tokom svoje karijere Bakner je objavio devet studijskih albuma – poslednji u avgustu 2011. godine „Our Blood“, za koji je dobio fantastične kritike i koji će uživo promovisati u Srbiji. Za mnoge fanove Ričard Bakner je čovek koji se svojim talentom najviše približio besmrtnom Taunsu Van Zantu (Townes Van Zandt).


Od prvog dana svog „muzičko-pesničkog“ života Bakner je imao veliku podršku kolega muzičara i fanova širom sveta, koji njegove pozive za saradnju nikada nisu odbijali: sarađivao je sa Giant Sand/Calexico tandemom Burns-Convertino, Markom Ribotom, Džonom Mekintajerom (John McEntire – Sea & Cake, Tortoise), Sonic Youth, legendom Stivom Šelijem (Steve Shelley)… Prvi album objavio je 1994. godine, a „Bloomed“ je snimio u mitskom Laboku u Teksasu. Poslednji album kompletno je urađen u Baknerovom stanu u kućnim uslovima, uz pomoć producenta Džejdi Fostera (JD Foster – Calexico, Richmond Fontaine). Za novije fanove, prekretnica u Baknerovoj karijeri nastupila je planetarnim uspehom Bon Ivera, odnosno Justina Vernona, koji Baknera redovno ističe kao svog najvećeg uzora.

Album „Our Blood“ posvećen je prijateljima, porodici i mnogim drugim nepoznatim ljudima koji su tokom poslednje tri-četiri godine nestali, umrli ili totalno poludeli… Pesme povezuje nešto, ali to „nešto“ i dalje ne mogu da definišem. Ponekad je pisanje pesama čisto proricanje sudbine. Značenje nekih reči postaje jasno tek mnogo godina kasnije, kaže Bakner. Kada su ga pitali – šta za njega znači uspeh, Bakner je rekao: „Još uvek sam živ. I dalje plaćam svoje račune. I imam izdavača! Imam puno prijatelja muzičara koji još nemaju pravog izdavača i zaista ne razumem zašto sam ja u boljoj poziciji od njih. Imao sam sreće, valjda.“

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1.000 dinara mogu da se kupe u muzičkoj prodavnici Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30, lok. 15) i kafeu Šikarica (Skadarska 22). Na ulazu u klub karte će koštati 1.200 dinara. Vrata Gan kluba otvaraju se u 22 sata, a planirano je da koncert počne u 22.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari