Foto : Ljubaznošću S. P. U četvrtak, 30. oktobra u 18.30 časova, u Galeriji 73 na Banovom brdu, biće održana prva ovogodišnja tribina iz serijala „Beograd za početnike“ pod nazivom „Slatki Beograd – vodič kroz istoriju slatkiša“.
Gost večeri je publicista i turizmolog Jovo Anđić, a moderatorka Smiljana Popov, autorka popularnih serijala „Beograd za početnike“ i „Srbija za početnike“.
Šta se jelo u Beogradu vekovima? Čime su se zaslađivali njegovi stanovnici i kakva je bila srpska kuhinja 19. veka?
Koji su slatkiši krasili trpeze naših vladara i kako se postajalo poslastičar u prestonici koja je spajala Istok i Zapad?
Na ova i mnoga druga pitanja odgovoriće Smiljana Popov i njen gost Jovo Anđić, publicista i turizmolog koji se godinama bavi istraživanjem beogradskih ukusa i običaja.
Njegova nova knjiga o „slatkom Beogradu“ već privlači pažnju čitalaca i obećava da postane bestseler.
Publika će na tribini simbolično „putovati“ od orijentalnog ka evropskom Beogradu, prateći kako su se menjali običaji, kuhinja i gradski duh.

Biće reči o omiljenim poslasticama kroz različite epohe, o zanatlijama i poslastičarima koji su oblikovali ukus prestonice, ali i o kraljevskim trpezama i omiljenim desertima srpskih vladara.
Za kraj, posetioci će kao poklon dobiti autentične recepte iz različitih perioda beogradske istorije – jednostavne za pripremu i zasnovane na originalnim zapisima iz starih kuvara.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


