Izložba fotografija „Spartanci“ Vladimira Tatarevića, docenta na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, biće otvorena večeras od 20 sati u beogradskoj Galeriji Off-space u Beton hali. Reč je o prvom delu fotografija nastalih u okviru ciklusa „Sila tela“. Ovo je izložba crno-belih fotografija velikog formata, praćena autorskom muzikom specijalno komponovanom za ovaj događaj, kojima autor izražava lepotu ljudskog tela.

Izložba fotografija „Spartanci“ Vladimira Tatarevića, docenta na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, biće otvorena večeras od 20 sati u beogradskoj Galeriji Off-space u Beton hali. Reč je o prvom delu fotografija nastalih u okviru ciklusa „Sila tela“. Ovo je izložba crno-belih fotografija velikog formata, praćena autorskom muzikom specijalno komponovanom za ovaj događaj, kojima autor izražava lepotu ljudskog tela. Ideju da je u telu sve što nas pokreće, čemu se divimo i ujedno čega se bojimo, autor izložbe Vladimir Tatarević izrazio je kroz snagu i pokret mišića silnih, veličanstvenih i ogoljenih tela muškaraca.
Umetnik je nadahnut spartanskim ratnicima koji, svesno odlazeći u smrt, predstavljaju jedinstven primer hrabrosti, odvažnosti i ludila. Autor je, modernim pristupom, moćnog antičkog borca postavio u sadašnje vreme. Zadivljujuća, izvajana tela u pokretu i grču podsećaju na to šta je iskonska priroda, snaga duha i tela muškog pola, večito provociranog žeđu za borbom, za moći. Ideju za svoje fotografije autor je pronašao u istorijskom događaju u antičkoj Grčkoj iz 480. godine pre nove ere. Velika bitka u Termopilskom klancu, gde su se sukobile malobrojna Grčko-spartanska vojska sa 250 hiljada persijskih ratnika, bila je inspiracija za stvaranje velikoformatnih fotografija. Izložba će biti otvorena do 1. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari