Pisac fantastike Sten Nikols svojim poslednjim romanom „The Diamond Isle“ završio je svoju „Dreamtime“ utopijsku trilogiju. Celokupni serijal, kako sam kaže, stvoren je na osnovu brojnih nerealizovanih ideja. „Oduvek sam uživao u naučno-fantastičnim, utopijskim pričama, što nimalo nije moderan podžanr ovih dana.

Pisac fantastike Sten Nikols svojim poslednjim romanom „The Diamond Isle“ završio je svoju „Dreamtime“ utopijsku trilogiju. Celokupni serijal, kako sam kaže, stvoren je na osnovu brojnih nerealizovanih ideja. „Oduvek sam uživao u naučno-fantastičnim, utopijskim pričama, što nimalo nije moderan podžanr ovih dana. Želeo sam da vidim da li bih mogao da napišem jednu takvu storiju u kontekstu fentezi. Osim toga, dugo sam bio zaintrigiran svetom u kojem postoje dva jednako jaka carstva, što potiče iz vremena kad je međunarodna politika imala drugačiji stepen kompleksnosti od ove sada“, kaže pisac.
Ipak, na ideju koja je mogla da konačno dovede do pisanja aktuelnog romana, Nikols je morao da čeka sve do jedne novembarske noći kad je gledao vatromet na nebu. „Bilo je to kao da smo u Drugom svetskom ratu, a ja sam pomislio – Šta bi bilo da je magija takva? Kako bi bilo živeti u svetu gde ste neprestano okruženi bleskovima magije? Onda sam počeo da razmišljam zašto bi magija bila tako dominantna i došao do zaključka da bi to moglo biti zato što bi ispunila kulturnu funkciju. Tako sam došao do društva koje je protkano slojevima iluzije. Onda su se nametnule alegorijske mogućnosti i prilika da se komentarišu trenutna društvena i politička pitanja u svetu“, objašnjava autor.
Jedan od glavnih junaka njegovog dela je Rit Kaldason, jedan od poslednjih pripadnika naroda koji se bavio borilačkim veštinama i generacijama patio od pogroma. U svetu gde svako uzima magiju zdravo za gotovo on je izuzetak, i prezire je. Njegov zadatak je da okonča prokletstvo dugovečnosti i da se osveti za masakr nad svojim narodom, koji su počinile nepoznate sile. Nikols trenutno radi na nastavku svoje trilogije „Orcs: First Blood“. Prvi deo novog serijala će se zvati „Weapons of Magical Destruction“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari