Povelika prašina podigla se minulih dana u kulturnoj javnosti oko odluke Poslovne zjednice profesionalnih pozorišta Srbije da Kragujevac više ne bude stalni domaćin Susreta „Joakim Vujić“, odnosno „Joakimfesta“, već da se ta tradicionalna takmičarska smotra pozorišta južno od Save i Dunava, ove 2007.

Povelika prašina podigla se minulih dana u kulturnoj javnosti oko odluke Poslovne zjednice profesionalnih pozorišta Srbije da Kragujevac više ne bude stalni domaćin Susreta „Joakim Vujić“, odnosno „Joakimfesta“, već da se ta tradicionalna takmičarska smotra pozorišta južno od Save i Dunava, ove 2007. organizuje u Kruševcu, dok bi se narednih godina selila iz grada u grad. U Zajednici profesionalnih pozorišta Srbije ovu svoju odluku obrazlažu stavom da su Kragujevac i ovdašnji Teatar „Joakim Vujić“ uzurpirali prava ostalih učesnika „Joakimfesta“, odnosno da su monopolizovali tu pozorišnu manifestaciju. Dodaju da je ovaj problem trebalo da bude razrešen na nedavnom sastanku zajednice u Kruševcu, ali da se predstavnici Kragujevca na njemu nisu pojavili, te da je tada odlučeno da se ponovo pokrene Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji će nastaviti dugogodišnju tradiciju istoimenih Susreta, odnosno „Joakimfesta“, koji je u minule tri godine organizovan u Kragujevcu, dok će 2007. biti održan u „Lazarevoj prestonici“.
Upravnik Teatra „Joakim Vujić“, Dragan Jakvoljević demantuje, međutim, da će „Joakimfest“ u Kragujevcu biti ugašen. Naprotiv, taj festival će, prema njegovim trečima, od 7. do 15. maja 2007. opet biti organizovan u Kragujevcu, samo što će na njemu ovoga puta, sa svojim najboljim predstavama, učestvovati i pozorišta iznad Save i Dunava, to jest i iz Beograda i Vojvodine, pa i inostranstva, čime će „Joakimfest“ dobiti i međunarodni karakter.
Iako ne želi da komentariše stavove Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, Jakovljević ipak primećuje da je Kragujevac u minule tri godine finansirao, odnosno snosio sve troškove organizacije „Joakimfesta“ i pratećih programa. Ističe i da su ranije posustali Susreti „Joakim Vujić“, od kada se pod nazivom „Joakimfest“ održavaju u Kragujevcu, ne samo stali na noge, već da su bili svrstani u tri najuspešnija pozorišna festivala u zemlji. „Ne mogu da se otmem utisku da se u Srbiji sve prašta osim uspeha“, smatra Jakovljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari