true detectivefoto: HBO max

True Detective je serija koja svaku novu sezonu počinje sa novom pričom i likovima, ali istom atmosferom i sličnom borbom dobra i zla.

Iako se sumnjalo da su sezone na ovaj ili onaj način povezane, autori su to opovrgavali, kako svojim izjavama tako i samim scenarijom i pričom. Sve do sada i do prvih epizoda četvrte sezone.

Četvrta sezona nas vodi na Aljasku i pratimo detektivke Liz Denvers (Džodi Foster) i Evanđelin Navaro (Kali Reis) kao i njihovu istragu misterioznog nestanka osmočlanog istraživačkog tima stanice smeštene nedaleko od izmišljenog gradića Enisa.

Veliki deo prve epizode uvodi nas u živote i kompleksne odnose stanovnika gradića, a nakon prve dve epizode se pojavio i misterizni lik, Travis Kol, za kog se kaže da je preminuo, iako se ukazao liku pod imenom Rouz koju tumači Fiona Šo.

True detective
foto: Hbo Max

U sceni koja je očito omaž seriji Tvin Piks pošto Trevis svojom dugačkom kosom ali i osvetljenjem u sceni podseća na ubicu Boba, kao duh pokazuje put kojim se otkrivaju leševi naučnika. Međutim, ako se vratimo na prvu sezonu, glavni lik kog je tumačio Metju Mekonahi se zvao Rast Kol, i u jednoj od epizoda je saopštio da mu je otac preminuo na Aljasci.

Kad saberemo dva i dva, dobijemo da su dva lika svakako u srodstvu i time smo dobili prvu pravu konekciju neke dve sezone nagrađivane i kultne serije.

 

 

Šta sad to znači? Pa verovatno ništa, osim osim klasičnog easter egg poigravanja televizijskih autora kojim samo žele da ostave pozdrave i mahnu fanovima serije, koji će se nakon toga mesecima zaluđivati na internetu razvijajući teorije koju vrlo često padaju u vodu.

A kad smo kod (uzaludnih)  teoretisanja već su mnoga krenula. U finalu prve sezone serije „True Detective“, Rast Kol pominje da je, dok je bio u nesvesti, osetio prisustvo svog oca.

Tad je to protumačeno kao relativno normalan duhovni trenutak za ovog lika, ali nakon nove epizode ​“​Night Country“ sezone, ovo bi moglo biti nešto dublje.

Pošto se Trevis ukazao Rouz, da li se i on tada pojavio – ili barem pokušao da se pojavi – Rastu? Ako jeste, da li je postojao poseban razlog za njegovo pojavljivanje: nešto što je pokušavao da mu kaže ili ga je samo vratio u život?

Saznanje da ljudi mogu da vide mrtve, a posebno Trevisa, pojačava teorije da je True Detective oduvek bila serija u kojoj su postojale natprirodne sile. Do sad se samo sumnjalo i raspleti sezona su te priče otklanjali, ali četvrta sezona očigledno grabi u tom pravcu.

Naravno, ova priča je i podgrejala tračeve da će se Mekonahi pojaviti u ovoj sezoni, ali to je vrlo malo verovatno, s obzirom da u najavama za ovu sezonu se nije povaljivala ta vest, a sumnjamo da bi uspeli da sačuvaju info da se zvezda veličine Mekonahina pojavljuje u nekoj od epizoda.

Šta kritičari kažu, da li True Detective S04 valja?

Kako su kritičari već rekli: Prve epizode su pune klišea koje ste već viđali, ali niko ni ne traži da se izmisli topla voda, već samo da stvari funkcionišu. a ovde navodno funkcionišu.

Nova sezona je u isto vreme Seven, Silence of the Lambs, Twin Peaks, X-Files, The Shining, Alien i The Thing, a pritom u svojim posvetama ne deluje „agresivno posvetnički“ kao što je to bio slučaj s The Stranger Things.

Naravno, kada ovako hrabro skakućete kroz različite uticaje i žanrove, postoji velika mogućnost da svaki od njih do kraja sezone i uprskate, ali držimo palčeve da se to ne dogodi jer ovo miriše na prvi ovogodišnji hit.

Strani kritičari koji su već pogledali celu sezonu oduševljeni su viđenim pa serija na sajtu Rotten Tomatoes već sad ima najviše ocene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari