true detectiveFoto: HBO MAX / Planet / Profimedia

 

Serija True Detective vraća se posle pet godina, a četvrta sezona donosi priču u kojoj glavne uloge tumače Džodi Foster i Kali Reis.

Iako nove epizode serije True Detective zvanično stižu 15. januara na HBO Max, Hrvoje Marjanović sa portala Index.hr pogledao je prvu epizodu i napisao utiske, koje prenosimo u nastavku.

Seriji True Detective trebalo je osveženje, a prva epizoda četvrte sezone to savršeno dokazuje.

Nakon razvikanog uleta na scenu koji je osvojio publiku i kritičare mnogo toga krenulo je nizbrdo.

Nik Picolato nastavio je serijal sezonom u kojoj je od samog starta uzeo one najgore delove prve sezone i podigao ih na najviši mogući nivo.

Pretenciozne govorancije koje je u prvoj sezoni donekle uspeo da opravda i pretvori u neobičan egzistencijalistički spin na pošteno istrošeni žanr trilera – koji vas je ili oduševio ili neopisivo iritirao – u drugoj sezoni jednostavno nisu držale vodu.

Bio je to kompletan nered koji nije uspela da spasi ni odlična glumačka postava.

Treća sezona bila je daleko prizemljenija, ali mnogo toga počivalo je na leđima izvrsnog Maheršale Alija, koji je odličnom glumačkom izvedbom uspio da iznese i one slabije trenutke.

I premda je ovo bio korak u pravom smeru, Picolato je priču ponovno razvukao i mnogi kvaliteti s početka sezone gotovo su u potpunosti nestali do osme epizode.

Odluka da četvrtu sezonu preuzme meksička producentkinja, scenaristkinja i redateljka Isa Lopez pokazala se savršenom, jer u prvoj epizodi koju smo premijerno pogledali više je nego očito da je seriji udahnut novi život.

Rekao bih čak da je ovo možda i najbolja prva epizoda kompletnog serijala i deluje kao jedna od onih serija koja bi ponovo mogla da oduševi mase i HBO-u da ono što žele – hrpu novih pretplatnika.

Ovog puta pratimo detektivke Liz Denvers i Evanđelin Navaro i njihovu istragu misterioznog nestanka osmočlanog istraživačkog tima stanice smeštene nedaleko od izmišljenog gradića Enisa na Aljasci.

Veliki deo prve epizode uvodi nas u živote i kompleksne odnose stanovnika gradića, ali uprkos ovom epskom istovaru ekspozicije, Lopez uspeva da stvori savršenu atmosferu i iznenađujuće slojevite likove koje zaista želite upoznati.

Puno je tu klišea koje ste već viđali, ali niko ni ne traži da se izmisli topla voda, već samo da stvari funkcionišu. Ovde funkcionišu.

Međutim, onaj najbolji deo leži u tome da je uzela žanr u kojem smo već sve videli i umesto da očajnički pokušava da stvori nešto „neviđeno“, daje nam uistinu neobičnu i šarenu lepezu vrlo očitih uticaja.

Nova sezona je u isto vreme Seven, Silence of the Lambs, Twin Peaks, X-Files, The Shining, Alien i The Thing, a pritom u svojim posvetama ne deluje „agresivno posvetnički“ kao što je to bio slučaj s The Stranger Things.

Isa Lopez u prvoj epizodi uspeva da tom čušpajzu uticaja da neki svoj pečat, a u tome joj definitivno pomaže odlična glumačka postava predvođena veterankom Džodi Foster i bivšom bokserkom Kali Reis, koja iza sebe ima tek nekoliko uloga, ali čini se da bi joj ova mogla ozbiljnije pogurati karijeru.

Kritičari su oduševljeni onim što novi True Detective nudi

Počinje 4. sezona serije „True Detective", prva epizoda nagoveštava potencijalni hit 1
Foto: Warner Bros. Discovery promo

Osim toga, serija je mnogo toga istovremeno pa u prvih sat vremena vidimo elemente trilera, drame, horora, komedije, pa čak i SF-a.

Naravno, kada ovako hrabro skakućete kroz različite uticaje i žanrove, postoji velika mogućnost da svaki od njih do kraja sezone i uprskate, ali držimo palčeve da se to ne dogodi jer ovo miriše na prvi ovogodišnji hit.

Strani kritičari koji su već pogledali celu sezonu oduševljeni su viđenim pa serija na sajtu Rotten Tomatoes već sad ima najviše ocene.

Ono što je više nego očito jeste da je Lopez odlučila da napiše klasičan triler koji u prvih sat vremena ne pokazuje znakove goruće želje da nas oduševi super dubokoumnim raspravama o životu, čoveku i postojanju.

A to je dobrodošla promena koja je rezultovala sa 60 minuta gotovo u potpunosti lišenih praznog hoda.

Prva epizoda True Detective: Night Country na HBO Max dolazi 15. januara, a do kraja februara bi trebalo da bude emitiovano svih šest epizoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari