U Nišu promovisana monografija povodom 25 godina postojanja udruženja pisaca “Sedmica” iz Frankfurta 1Foto: Danas

 Za nas u rasejanju, maternji jezik je najvrednije što imamo, on je naša relikvija. Potrebna nam je veza sa maticom, kako bi ga sačuvali i odbranili, da se u tuđem svetu ne izgibimo, i da ostanemo svoji na tuđem, rekao je juče u Nišu Ljubiša Simić, predsednik udruženja pisaca „Sedmica“, sa sedištem u Frankfurtu na Majni.

Na promociji monografije „Luča srpske poezije i pismenosti u rasejanju“, izdate povodom 25 godina postojanja „Sedmice“, Simić je kazao da je ona posvećena uspomeni na javne i kulturne poslenike iz Niša Miroslava Jovića, Milorada Doderovića i Nebojšu Stevanovića, koji su bili i saradnici i prijatelji udruženja.

Promocija je bila prilika da se okupljeni sete Milorada Doderovića, novinarskog doajena, publiciste, dokumentariste, pisca, dopisnika australijskog radija SBS, dugogodišnjeg člana rukovodstva UNS-a, koji je preminuo prošle godine.

“Sedmica” je izdala njegov roman “Hodžina kći”, koji je predstavljen na Sajmu knjiga u Frankfurtu, a pomogla je da se na istom sajmu predstavi i njegova knjiga “Borci plaču posle rata”, po kojoj je urađena i pozorišna predstava.

Miroslav Jović, koji je preminuo ove godine, bio je digogodišnji direktor niškog Studentskog kulturnog centra i Centra 018, umetnički direktor Akademskog kulturno umetničkog društva SKC-a, muzičar i član strarogradskog ansambla „Groš“, te gladski odbornik. Sa “Sedmicom” je sarađivao 20.tak godina.

Nebojša Stevanović je, pak, bio dugogodišnji čelnik Sekretarijata za kulturu i informisanje, koji je godinama učestvovao u organizaciji gradskih kulturnih manifestacija, poput Filmskih susreta, Internacionalnih horskih svečanosti, Likovne i književne kolonije „Sićevo“, Nimus-a, Majske pesme, Nisomnije i Nišvil džez festivala. On je jedan od onih koji je otvorio vrata Grada Niša za “Sedmicu”, rečeno je.

Promocija monografije je deo akcije “Oktobarski susreti- korenima u pohode”, koji se, pod pokroviteljstvom Kancelarije za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova, realizuju u Nišu, Beogradu, Kraljevu, Trsteniku i Kruševcu.

Ovo udruženje u svojoj agendi ima i organizaciju međunarodnih Majskih i Oktobarskih susreta pisaca dijaspore, organizaciju učešća pisaca iz dijaspore i matice na Sajmu knjiga u Frankfurtu i Beogradu, objavljivanje almanaha, godišnjaka, zbornika ili antologija, kao i rad sa decom i omladinom, u okviru koje radi i literarna sekcija „Ršum škola”.

Za svoj rad je 2019. godine dobilo nacionalnu Svetosavsku nagradu.

“Sedmica” je, inače, prva i za sada jedina registrovana podružnica Udruženja književnika Srbije u Evropi i njen cilj je “očuvanje maternjeg jezika, literature i kulturnog nasleđa za mlade generacije u dijaspori i jačanje srpsko- nemačke kulturne razmene”.

A to je posebno značajno u vreme kad se čini da je važnije na kojem jeziku govoriš nego šta govoriš, kažu u ovom udruženju, citirajući reči Matije Bećkovića, takođe njihovog prijatelja i saradnika, iz predgovora za monografiju.

Ono što nije zapisano, nije se dogodilo

Čovek je svedok vremena u kojem živi, a ono što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo, rekla je juče Slavica Mastikosa, potpredsednica “Sedmice” i urednica monografije, objašnjavajući neke od motiva da ona bude štampana.

Ona je kazala da že “Sedmica” nastaviti tako ggde su stali njeni prijatelji iz Niša, kojima je promocija posvećena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari