U Zrenjaninu večeras predstava "Tri sestre" i pozorište istine 1Foto: Deže Kostolanji pozorište

Pred publikom 71. Festivala PPV, koji se održava u Zrenjaninu, večeras će se ansambl subotičkog pozorišta Deže Kostolanji poigravati seksualnošču i identitetom, u predstavi „Tri sestre“ koju je prema tekstu Čehova režirao Zoltan Puškaš.

Čehov je, u ovom slučaju, rašiven, junake muči seksualnost, transseksualnost, unutrašnje frustracije, mnogo tema koje upiru prst u oko.

„Rad na ovoj predstavi je bio kao neka laboratorija, pričali smo i došli do zaključka da svaka osoba ima iste probleme, bilo da je heteroseksualna, biseksualna ili transseksualna. Činjenica je da smo svi usamljeni i vrlo je važno da ljudi razumeju šta mi želimo da kažemo. U nekom smislu ovo su „ženske“ priče, a pošto živimo u patrijarhatu moramo da pričamo o položaju žena“, naveo je o predstavi Zoltan Puškaš za festivalski Bilten.

Zaštitno lice pozorišta Deže Kostolanji, glumac Gabor Mesaroš kaže da svaka predstava ima svoju publiku, pa tako i ova.

„Naše pozorište je tokom godina formiralo svoju publiku. Otvoreno je za razne provokacije, ali do jedne određene granice a to je istinitost. Istina uvek provocira“, kaže Puškaš.

A o igranju u ovom komadu, za koji je selektor dr Vlatko Ilić naveo da je pravi primer rediteljsko-dramatruško-glumačkog umeća, Mesaroš kaže da mi živimo u Čehovljevom svetu.

„Ova predstava je kompleksna na vrlo specifičan način. S jedne strane, zato što je sastavljena iz više Čehovljevih komada jer živimo u njegovom svetu, a s druge strane zato što je dramaturškinja Kornelija Goli morala u njegov svet da uvodi probleme iz sadašnjosti, probleme seksualnosti i transseksulanosti“, kaže Gabor Mesaroš.

Kaže da pozorište mora da provocira i pomera granice, samo tako može da pomogne da se sloboda osvaja.

„Mislim da je naš najveći problem danas sloboda. Sloboda duše i sloboda glave. Svi verujemo da to već u 21. veku nije pitanje, ali, ako pogledamo šta se sve dešava oko nas, shvatamo da je to i dalje naš najveći san, žeđ za slobodom“, kaže Mesaroš.

Narednog dana, u petak, 8. aprila pred festivalskom publikom i žirijem je još jedna subotička predstava, takođe iz pozorišta Deže Kostolanji. Opereta „Vitezovi lake male“ reditelja Andraša Urbana, kako najavljuje kritika, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Tokom sutrašnjeg dana, u foajeu pozorišta u 17,30 biće predstavljen časopis za lutkarsku umetnost NITI, a u 18.časova biće predstavljena knjiga Miroslava Radonjića „Nesumnjiva lica“, čiji je izdavač Pozorišni muzej Vojvodine.

Više vesti iz ovovg grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari