Šesti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, čiji je osnivač reditelj Emir Kusturuca, završen je u utorak uveče dodelom nagrada, projekcijim filma „Kolje“ ruskog autora Borisa Kazakova, nastupom Kulturno-umetničkog društva „Kopaonik“ iz Leposavića i velikim vatrometom.


Nagrada „Zlatno jaje“ dodeljena je mladom autoru Janu Čarlevskom iz Švajcarske za film „Mucava ljubav“. Razmus Kloster Bro iz Danske osvojio je Srebrno jaje za film „Barvalo“, dok je Bronzano jaje pripalo izraelskom autoru Janivu Lintonu za ostvarenje pod nazivom „Tateh“.

Posebno priznanje pripalo je poljskom autoru Martinu Ratu za film „Zapisano mastilom“ i srpskoj umetnici Jeleni Gavrilović za kratki igrani film „Ja nisam tvoj drug“.

Nagrade je dodelio internacionalni žiri čiji su članovi bili: Alona Kimhi, izraelska književnica i glumica, Majkl Hausman, američki filmski producent, i dr Oleg Jeknić, ovdašnji teoretičar medija i režiser. Nagrada za najbolju kameru koja nosi naziv „Vilko Filač“, a koju je dodelio žiri u sastavu: Martin Šec, češki kamerman, i Svetolik Mića Zajc, poznati montažer i dizajner zvuka, pripala je Karlosu Korei u meksičkom filmu „Don Sabas“.

Istakavši da su autentičnosti, originalnosti i kretivnost bili osnovne vrednosti kojima se žiri vodio prilikom odlučivanja o najboljima, predsednica žirija Alona Kimhi naglasila je da su nagrađena ostvarenja ispunila te vrednosti, ali i visoke tehničke standarde.

– To su filmovi koji poseduju lični rediteljski stil i zrelosti priča. Dobro su koncipirani i emocionalno bogati – poručila je predsednica žirija.

Zatvarajući festival, Emir Kusturica je poručio da se nada da će se naredne godine u isto vreme u Drvengradu, filmski umetnici ponovo boriti za kompromis između autorskog i komercijalnig filma.

– Ovde se borimo za bolji svet i nadam se da ćemo se videti sledeće godine da nastavimo da tragamo za kompromisom između autorskog i komercijalnog filma, da gledamo dobre filmove i da život učinimo lepšim – poručio je Kusturica.

U takmičarskom programu učestvovalo je 28 filmova mladih autora iz 18 zemalja, a gosti su bili filmski velikani – Džang Jimou (Kina), Aleksej Balabanov (Rusija), Peter Gotar (Mađarska), Mateo Garone (Italija), Ben Zejtlin (SAD), Elija Sulejman (Palestina), rediteljka Ješim Ustaoglu (Tusrska), kao i francuska glumica Odri Totu. Međutim, najveću pažnju privukla je filmska diva Monika Beluči.

U programu Evergrin prikazani su fimovi Kšištofa Kišlovskog, kome je posvećena i izložba u galeriji „Macola“, Kusturičino strudentsko ostvarenje „Gernika“, i „Vreme je stalo“ Petera Gotara, kome je Kusturica uručio digitalnu kopiju tog filma, za koji je rekao da je jedan od deset najboljih u svetskoj kinematografiji.

Tokom festivala, Kusturica je uručio priznanja pod nazivom „Nagrada za buduće filmove“ i to Džangu Jimou, Moniki Beluči i Peteru Gotaru.

U muzičkom delu festivala nastupili su Nemanja Radulović sa francusko-srpskim ansamblom „Đavolji trileri“, francuska grupa „Debu sur le zank“, „Če Sudaka“ iz Španije, „Radio zastava“ iz Italije i domaće grupe Dejan Petrović i Big Bend, kao i „Balkanske žice“.

Peglanje međunarodnih odnosa

Poslednjeg festivalskog dana Emir Kusturica je izveo performans „Peglanje međunarodnih odnosa“. Kako su se, zbog vetra, zastave zemalja iz kojih su autori učesnici zamrsile na jarbolu na ulasku u Drvengrad, on je seo u kašiku bagera, koji ga je podigao, a nakon toga je zastave razmrsio, rukama ih ispeglao, nakon čega su se one ponovo zavijorile. Time je simbolično „raspetljao zamršene i komplikovane međunarodne odnose“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari