Umetnost kao ratni plen

Izložba "Univerzalni muzej. Od Napoleonovog sna do Kanove" u muzeju na rimskom Kvirinalu

Ostavite komentar


  1. Кад су то руски цареви освајали Италију, Грчку, Египат и Месопотамију, отимали уметничка дела и аартефакте класичне старине и доносили их у Ермитаж?

  2. Није било потребно да руски цареви освајају и плене , већ је то Црвена армија, већ сакупљено, изнела. О овоме постоје опсежна досијеа и води се и данас полемика о томе. Око 500 000 уметничких експоната је након 1945.г. Црвена армија из Средње Европе изнела. Такозвана ”Комисија за трофеје”, коју јеосновала совјеткса влада је између 1945. и 1947. уз помоћ у официрске униформе прерушене историчаре уметности и рестаураторе упутила да en gros и en détail из капитулиране Немачке експортује.
    Берлински ”Pergamon-Altar” који је чекићем и длетом у комадима тарнспортован, Рафаелова ”Dresdner Sistina” је извађена из рамова, Grüne Gewölbe, да набројимо само пars pro toto само неколико најзначајнијих.
    Да ли је уметност као плен заиста праведна компензација за разорену земљу и небројене жртве коју су Хитлерови војници нанели Русији, питање је о чему се и међу руским историчарима води pro et contra полемика. Било је и покушаја ”легализовања” плена законом кој је предложен у Думи о ”етатизацији (подржављењу) уметничких трофеја”. Онда је формиран заједничка комисија о којој се и у ”Литературнаја газета” могло пратити. Сходно члану 16 из 1990. између, тада још СССР и Савезне републике Немачке потписан је уговор о сарадњи на надокнадама за ”неправедно одстрањених уметничких објеката”, о модификацијама закона који то регулишу.

  3. Pergamonski žrtvenik se danas nalazi u Berlinu, Sikstinska Madona u Drezdenu, dakle nisu u Rusiji. I imaju svoja imena. Ako hoćete da pametujete, barem naučite kao se šta zove. Odnosili su i Nemci i Rusi i Ustaše (malo ili veliko slovo?), odnosili Francuzi iz Egipta, pa im pokupili Englezi (Kamen iz Rozete, npr), Englezi odneli skulpture sa Partenona, Srbi pokupili stvari iz Hrvatske (pardon, oslobodili). Ako hoćete da otvorite tu stranicu raspodele umetnosti. otvorite je do ktaja. Uostalom, gledajte večeras priču o Mimari. Malo je razvučena i stvari se ponavljaju, ali je iznad svega istinita.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.