Barbora Krejčikova: Tiho do duple krune 1Barbora Krejčikova Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Kada neka teniserka dođe na grend slem turnir kao 33. na WTA listi, bez privilegije da bude nosilac, bez kladioničarskih „poruka“ da bi mogla da bude iznenađenje takmičenja, a ona stigne da podigne dva trofeja, logično je zapitati se ko je ta igračica i kako je uopšte osvojila titule?

Barbora Krejčikova, dvadesetpetogodišnja češka teniserka, pobedila je u finalima Rolan Garosa u pojedinačnoj i u konkurenciji ženskih parova. Za uspeh u parovima i ne možemo da kažemo da je podvig, jer je Barbora u karijeri već bila najbolja na grend slem turnirima.

Podigla je pehar u Parizu 2018, a ima titule sa Australijan opena i Vimbldona. Spada među najbolje igračice na svetu u „dublu“, a partnerka joj je godinama prijateljica Katerina Sinjakova. Prvi put je neka teniserka, od 2000. godine, kada je to uradila Meri Pirs, uspela da objedini titule na Rolan Garosu. Na kraju, samo je dvanaest igračica u istoriji svih grend slem turnira uspelo da učini tako nešto.

Ono što je zadivljujuće, jeste sjajan nastup Krejčikove na ovogodišnjem Rolan Garosu u „singlu“. Bolji poznavaoci prilika u ženskom tenisu naslućivali su kvalitet Krejčikove još u mlađim kategorijama, oslanjajući se na činjenicu da joj je mentor bila Jana Novotna, tragično preminula češka teniserka (2017, u 49. godini od kancera), inače šampionka Vimbldona 1998. Nije Janu Barbora zaboravila ni ove godine na Rolan Garosu. Pred više od pet hiljada gledalaca, u obraćanju posle uručenja pehara, izjavila je da joj je Jana i dalje najveća inspiracija, da joj mnogo nedostaje i da je ubeđena kako je sve ovo videla i da je srećna zbog uspeha njene učenice.

Pobeda u finalu Rolan Garosa „prebaciće“ je na 15. poziciju svetske rang-liste i više je neće predstavljati samo kao „dubl specijalistu“. Šta je u toj priči o plasmanu na WTA listi posebno zanimljivo?

Prošle godine, pre nastupa na Rolan Garosu, Krejčikova nije bila ni u TOP 100 igračica, a sada je u prvih 15. Jednostavno strahovit napredak, jer ne bi trebalo zaboraviti da je potpuno ravnopravno vreme posvećivala i igri parova.

Trebalo bi ozbiljno uzeti u obzir jednu njenu izjavu, na kojoj je insistirala da je svi zabeleže i objave. Mnogo će nam reći o karakteru češke teniserke. Rekla je da dobro zna koliko će se neke stvari u njenom životu sada promeniti, ali da joj ne pada na pamet da bilo šta poremeti od dosadašnjeg načina života. Obećala je da će i dalje ostati ona ista Barbora, iz jednog malog mesta pored Brna i da će igrati tenis iz ljubavi, nikako na silu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.