Rita Augestad Knudsen: Tajanstvena supruga Aljbina Kurtija 1 foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Rita Augestad Knudsen, supruga kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ustalasala je našu medijsku scenu ubrzo po objavljivanju vesti da je u četvrtak u Beogradu održana promocija njene knjige „Ideja slobode i samoopredeljenja“, na koju se uključila putem video-linka.

Prorežimski tabloidi su takvo „onlajn“ pojavljivanje i navedeni skup nazvali „skandalom“, dovodeći sve to u vezu sa najnovijim tenzijama na Kosovu. S druge strane, iz Helsinškog odbora za ljudska prava, koji je organizovao promociju knjige, za naš list poručili su da autorka niti bilo ko od učesnika nisu pomenuli aktuelnu situaciju.

Supruga Aljbina Kurtija se sve ove godine drži daleko od očiju od javnosti, osim kada govori o svom radu. Među šturim podacima koji se mogu pronaći o njoj navodi se da je trenutno na poziciji više istraživačice Norveškog instituta za međunarodne poslove. Oblasti kojima se bavi jesu, između ostalog, procene rizika u vezi sa terorizmom, ekstremizmom, radikalizacijom, ali i međunarodnim pravom na Kosovu. Objavila je niz publikacija i ima doktorat iz međunarodne i intelektualne istorije, koji je stekla na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Aljbin Kurti, inače vođa kosovskog političkog pokreta Samoopredeljenje, što je i termin koji se pominje u naslovu knjige Rite Augestad Knudsen, nikada nije za medije detaljnije govorio o svom privatnom životu. Ipak, jednom prilikom je izjavio:

– Mislim da je život pomalo tajanstven i ne znamo kuda će nas talasi odvesti. Tako sam u Prištini sreo svoju suprugu i ispostavilo se da sam zadovoljan kuda su me talasi odveli.

On je istakao da u porodici nemaju „šefa“, ali, „imaju neku vrstu samouprave“. Kako je otkrio, njegova supruga ima dosta članova porodice koji žive u Oslu, kod kojih odlaze leti, jer „leta su fantastična u Skandinaviji“, dok zimi uglavnom borave na Kosovu.

Supružnici Augestad Knudsen-Kurti venčali su se 2015. Imaju šestogodišnju ćerku Leu. Prištinski mediji objavili su pre dve godine da Rita zarađuje znatno više od svog supruga. Kurti je tada prijavio da su mu godišnji prihodi oko 19.000 evra, a njegove supruge 42.000 evra.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

21 reagovanja na “Rita Augestad Knudsen: Tajanstvena supruga Aljbina Kurtija”

  1. Pokusajte da promovisete knjigu sa idejama o otcepljenju Teksasa od SAD i ukljucite video-linklm promotere pa cete videti kako efikasna drzava reaguje. Da li se helinski odbor za ljudska prava oglasio u vezi sa hapsenjem pretsednika Katalonije u Italiji?

  2. Pa ovo je za neverovati???! Pa koliko moramo da se savijemo i ponizimo?? Jel to i DANAS u normalno??Samo pitam, posto mi izgleda da provejava kroz tekst osuda sto neko gazi ,,evropsku demokratiju“!?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.