Aleksandar Popov: Srbija je previše samouverena 1Foto: Bojan Cvejić

Nakon što je evropski komesar za proširenje Johanes Han u okviru posredničke misije posetio Kosovo, u želji da ubedi rukovodstvo u Prištini da ukine trgovinske takse na robu iz Srbije, oglasili su se i zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije jer je to prepreka za dijalog.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot takođe se oglasio na svom Tviter profilu, napisavši da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova put ka stabilnosti i prosperitetu, kao i da su SAD i EU „ujedinjenje u uverenju da tarife treba ukinuti“. On je ocenio da tarife „ne samo da štete potrošačima i preduzećima, već i zatvaraju vrata dijalogu“.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ocenjuje da upozorenja Prištini koja stižu od američkih zvaničnika ostaju samo na rečima, jer bi SAD, da to zaista žele, mogle da pokrenu svoje mehanizme, nakon čega bi takse Kosova na robu iz Srbije istog momenta bile ukinute.

– Očigledno je da Priština nije mogla sama da donese odluku o uvođenu stopostotnih taksi na srpsku robu. Ona to nije smela da uradi na svoju ruku, bez dozvole neke od velikih sila, a svi znamo da je Amerika sila koja ima presudan uticaj na politiku Kosova – poručuje Popov.

Prema njegovom mišljenju, odgovornost za trenutnu situaciju snosi i Evropska unija, koja prema njegovoj oceni nije dovoljno čvrsto držala pregovore, dozvolivši različita izvrdavanja i sabotiranja pregovaračkog procesa, kako od strane Beograda, tako i od Prištine.

– I jedna i druga strana u pregovorima činile su sve kako bi što više odložile konačno rešenje, to jest završetak koji bi značio potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Zvaničnici Beograda i Prištine koji učestvuju u pregovorima, svesni su da postizanje dogovora nosi određene političke rizike, koji mogu da znače čak i gubitak vlasti – ukazuje Popov.

On objašnjava da je EU svojim „labavim“ odnosom prema pregovorima, otvorila prostor za uključivanje novih „igrača“, a pre svega Amerike, koja je od dolaska administracije Donalda Trampa u više navrata sabotirala neke poteze Evrope. Zbog toga, Popov tumači da su i takse koje je uvela Priština u skladu sa Trampovom politikom prema EU.

– Svako ko iole poznaje situaciju na Kosovu, dobro zna da ni Hašim Tači, niti Ramuš Haradinaj, ne mogu da donesu neku značajniju, ili manje značajnu odluku, bez odobrenja američke ambasade u Prištini – navodi Popov.

Govoreći o izjavi predsednika Aleksandra Vučića da je „Srbija saterana u ćošak“, on ocenjuje da bi ona mogla da znači da smo se „previše zaigrali“, verujući da imamo moćnog zaštitnika na Zapadu oličenog u nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

– Nismo ozbiljno shvatali upozorenja da moramo uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU – ističe Popov i dodaje da je trenutno stanje posledica toga što je Srbija bila isuviše samouverena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari