Aleksić: Još nije kasno da nam se pridruži DS 1

SNS je okupirao sve ključne resore u državi i sada smatraju da su oni Srbiju nasledili, te da šta god uradili, ne trebaju da građanima polažu račune, jer iza sebe imaju armiju plaćenih medija.

To je sistem koji jede sam sebe i on će uništiti Srbiju. Posle Aleksandra Vučića, ostaće gore stanje nego nakon bombardovanja 1999. godine – poručuje u intervjuu za Danas potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

* Kako ocenjujete to što će se lista SNS za predstojeće beogradske izbore zvati „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“?

– Nažalost, Srbija ima takav izborni sistem koji omogućava da Vučić istovremeno može da bude predsednik države, premijer, ministar, gradonačelnik i predsednik mesne zajednice. Skandalozno je da nosilac liste u Mionici, u Boru, i sutradan u prestonici bude predsednik države, to ne postoji nigde u svetu. S druge strane, Vučić je neko ko je potpuno degradirao institucije sistema i ko je negativnom selekcijom kadrova urušio sve društvene vrednosti. On oko sebe nema sposobne i kvalitetne ljude, one koji misle svojom glavom i koji su spremni da u izvršnoj vlasti samostalno postignu neki rezultat. Oni su samo izvršioci onoga što on želi da se u Srbiji dešava.

* Čini se da, imajući u vidu da predsednik Srbije na posredan i neposredan način učestvuje u kampanjama, tu ima elemenata kršenja Ustava?

– Oni Ustav krše na svakom koraku; kada su u pitanju medijske slobode i prava građana, učešće na izborima ili funkcija predsednika države. Jednostavno, njima nije problem da krše najviši pravni akt, jer su privatizovali MUP, BIA, Ministarstvo odbrane i sve ostale poluge moći i vlasti. SNS je okupirao sve ključne resore i sada smatraju da su oni Srbiju nasledili, te da šta god uradili, ne trebaju da građanima polažu račune, jer iza sebe imaju armiju plaćenih medija koji svakoga dana imaju za cilj da veličaju ono što oni rade. To je sistem koji jede sam sebe i on će uništiti Srbiju. Posle Aleksandra Vučića, ostaće gore stanje u Srbiji nego nakon bombardovanja 1999.

* Narodna stranka će podržati kandidaturu Dragana Đilasa na izborima u Beogradu. Kada uzmemo u obzir njegov ne baš tako dobar odnos sa predsednikom Narodne Vukom Jeremićem i pojedine kritike na račun Đilasovog vođenja glavnog grada, šta je prelomilo da mu ipak pružite podršku?

– Kada kažete Dragan Đilas, prve asocijacije su Most na Adi koji je napravio i izgradnja vrtića. Za vreme njegovog upravljanja glavnim gradom nešto se dešavalo. Đilas je čovek koji je pragmatičan i koji dolazi iz biznisa, te koji je iza sebe ostavio rezultate. Kada izgovorite Siniša Mali, prvo čega se setite su afere u Savamali, oko fontane, Beograda na vodi, prazničnog osvetljenja i jelke. Đilasa prozivaju za cenu mosta, a zbog čega oni građanima Srbije ne kažu koliko će ih koštati Beograd na vodi? Zbog čega kriju ugovore od građana, ukoliko su sve uradili pošteno? Na kraju krajeva, Narodna stranka je dala podršku Draganu Đilasu jer je on neko ko je svojim rezultatima pokazao da je sposoban da vodi Beograd, te zbog toga što je za vreme njegovog mandata glavni grad napravio jedan ozbiljan iskorak.

* Da li je bilo razgovora sa liderom SDS Borisom Tadićem o tome da vam se pridruži u koaliciji za beogradske izbore, imajući u vidu da ste u istom poslaničkom klubu sa ljudima iz Socijaldemokratske stranke?

– Lično nisam sa njim razgovarao o tome, ali znam da je razgovora bilo i da se sa njim i dalje razgovara, te očekujemo da SDS uskoro izađe sa svojim stavom. Mislim da bi bilo dobro da imamo što širi savez i da još uvek nije kasno da nam se priključi i Demokratska stranka, jer protiv ovakve autoritarne vlasti koja će iskoristiti i zloupotrebiti sve institucije i medije za beogradske izbore, mi se možemo suprotstaviti samo slogom i jednom jakom jedinstvenom listom, u kojoj opozicija neće napadati samu sebe. Ja se zgražavam kada vidim kako Saša Radulović danas dozvoljava sebi da pljuje ljude iz opozicije, smatrajući da samo on ima pravo na to da bude opozicionar u Srbiji, iako je bio Vučićev ministar.

* Da li je Narodna stranka otvorena za saradnju sa Aleksandrom Šapićem nakon prestoničkih izbora, imajući u vidu da je on poručio da će o saradnji razgovarati sa svima, pa i sa SNS-om?

– Potpuno je legitimno da Šapić, kao neko ko već drugi mandat obavlja funkciju najveće opštine u Srbiji, izađe sa takvim stavom. Verujem da ćemo se posle izbora vrlo lako dogovoriti, ukoliko budemo imali adekvatan broj glasova da pravimo vlast. Takođe, naš kandidat Dragan Đilas već je ranije sarađivao sa Šapićem i zato verujem da će se predsednik opštine Novi Beograd pre dogovoriti sa nama nego sa ovima koji danas vladaju Srbijom.

Donacije EU za poljoprivredu ugrabiće tajkuni

* Bavite se poljoprivredom i to veoma uspešno, o čemu svedoči činjenica da ste nekoliko godina bili jedan od najvećih izvoznika šljive u Srbiji. Kakvo je stanje u poljoprivredi od kada je SNS preuzela vlast?

– Mere koje usvaja država trebale bi da preusmere sredstva na mala porodična gazdinstva, koja predstavljaju najvećeg poslodavca u Srbiji, jer upošljavaju dva miliona ljudi. Međutim, vlast radi upravo suprotno, jer njima nije potreban uspešan poljoprivrednik, već onaj koji je doveden na rub egzistencije i kojim lako mogu da manipulišu lažnim obećanjima. Kao primer jednog takvog navešću IPARD program EU – Srbija još uvek nije povukla jedan jedini dinar od 175 miliona evra koliko nam je odobreno za podršku i razvoj poljoprivrede. Država je taj program predstavila kao spas za poljoprivrednike Srbije, međutim, tu nailazimo na problem. Više od 80 odsto poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji su ona sa manje od pet hektara zemlje, što znači da niko od njih ne može da aplicira za ta sredstva, jer prema kriterijumu moraju da imaju više od te površine. To znači da će ta sredstva dobiti nekolicina tajkuna koji obrađuju stotine i hiljade hektara, dok mali poljoprivrednici neće dobiti ni jedan jedini dinar od tih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari