Stiven Vordsvort, Muhamad Abdua Dalimunte i Anka Vojvodić, novoimenovani ambasadori Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Republike Indonezije i Republike Crne Gore, predali su juče akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću. Kako se navodi u saopštenju predsedničke pres službe ambasador Vordsvort preneo je Tadiću da Srbija na putu evropskih i evroatlantskih integracija mora da reši neka vrlo važna pitanja, a pre svih pitanje potpune saradnje s Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.
Vordsvort je još podvukao da je odgovornost Velike Britanije, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, da pomogne da se za Kosovo i Metohiju pronađe rešenje koje ima najviše izgleda da podstakne stabilnost u regionu, da svi narodi na Kosovu i Metohiji nastave bezbedno da žive u svojim domovima, kao i da se sačuvaju mnogi važni istorijski i verski objekti.
Predsednik Tadić je novoimenovanom ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva preneo da očekuje da će tokom njegovog mandata uzlazni trend političkih, ekonomskih, naučnih, kulturnih i drugih oblika bilateralne saradnje biti nastavljen, kao i da će ukupni odnosi Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva dobiti novi kvalitet i da će se oni dalje obogaćivati i unapređivati u interesu naših građana i država.
Ambasador Muhamad Abdua Dalimunte je predsedniku Tadiću preneo da će tokom svog mandata u Beogradu svoje napore posebno koncentrisati na razvijanje i jačanje odnosa Srbije i Indonezije u oblasti ekonomije, trgovine, kulture, obrazovanja i turizma. Predsednik Tadić je izrazio uverenje da će dve zemlje u narednom periodu intenzivirati politički dijalog i unaprediti odnose i saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.
Ambasadorka Vojvodić i predsednik Tadić su se složili da će se Republika Srbija i Republika Crna Gora, uostalom kao i sve zemlje Zapadnog Balkana, u narednom periodu suočiti s brojnim izazovima. Ova godina je, kako su istakli, ključna za naš region, za učvršćivanje demokratije i vladavine prava, uspostavljanje potpune saradnje s Haškim tribunalom, dalji ekonomski razvoj i napredak u evropskim i evroatlantskim integracijama.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković poželeo je dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić i izrazio nadu da će ona svojim radom doprineti daljnjem unapređenju bratskih odnosa Srbije i Crne Gore.
Drašković je sa žaljenjem konstatovao da ambasador Srbije u Crnoj Gori još nije određen i dodao da su zbog nesuglasica predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, kao i njihovih partijskih kombinatorika, iz istih razloga upražnjena ambasadorska mesta u još petnaestak država.
– Ta mesta su upražnjena čak i u nekim zemljama poput Rusije, Kanade, Belgije i Slovačke u kojima su, još pre nekoliko meseci, imenovani naši ambasadori i dobijeni agremani zemalja – prijema, jer im predsednik Srbije ne potpisuje ukaze ili akreditivna pisma – dodao je Drašković u saopštenju.
Drašković je ocenio da takvo stanje nanosi štetu međunarodnom ugledu Srbije i dodao da država i njeni interesi moraju biti iznad partijskih. Povodom toga što Srbija još nije imenovala ambasadora u Crnoj Gori, Anka Vojvodić je rekla da crnogorska vlada želi da Crna Gora što pre dobije ambasadora iz Srbije „da bi se u punom kapacitetu, preko misija, uspostavili odnosi“.
– Imamo razumevanja za to. Okolnosti – sada izbori u Srbiji – su verovatno vladu (Srbije) sprečile da sada o tome razmišlja, ali i to će se gotovo sutra desiti. Ja se nadam da će prvi ambasador koji će doći u Crnu Goru, pored svih ostalih koji su već tamo, biti iz Srbije – izjavila je Anka Vojvodić novinarima u vili Crnogorka.