Antonijević: Nismo za ukidanje RS već za funkcionalnu BiH 1Foto: FoNet/ Marija Djokovic

U ponedeljak, 14. decembra, tačno 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu, organizovali smo razgovor sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, iz zemalja koje su bile za tim pregovaračkim stolom u Dejtonu, a i kasnije u Jelisejskoj palati.

Nakon četvrt veka smo i usvojili Izjavu Igmanske inicijative, inicijative civilnog društva i pojedinaca koja već dvadeset godina apeluje na razum, smirivanje sukoba, čije su izjave ranije potpisivali predsednici svih navedenih država, predsednici Vlada, predsednici parlamenata i da ne nabrajam, sve se da pronaći na internetu i u medijima. No, ovde dolazimo do zapleta, kako to uvek biva kada se želi skrenuti sa drugih tema u našim društvima. Izjava je preneta i osakaćena u tabloidima u Srbiji, nesvrstanim Novostima, a kasnije i u Narodnoj skupštini od poslanika. Izjava je ocenjena kao izdaja nacionalnih interesa i poziv na ukidanje Republike Srpske – kaže za Danas Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i kopredsedavajući Igmanske inicijative, komentarišući napade koji su nakon gore opisanog događaja usledili u tabloidima pod kontrolom vlasti, kao i na društvenim mrežama.

Kako dodaje, činjenica da se u izjavi ni implicitno, a još manje eksplicitno ni jednom rečju ne poziva na ukidanje RS, već se govori o potrebi stvaranja funkcionalne Bosne i Hercegovine ne može da dođe do izražaja od ove buke.

– Nadam se da ćemo dobiti prostor da činjenice stavimo na sto svakoga ko je u prethodnim danima uputio uvredu, a mnogi i pretnje. Tu priliku ću možda imati i večeras (petak) kasno, na Prvoj televiziji u razgovoru sa predsednikom Vučićem i Ivom Viskovićem, videćemo – kaže Antonijević za naš list.

Prema njegovim rečima, iako su inicijativu potpisali pojedinci iz sve četiri zemlje, nekako su se uvrede svalile samo na potpisnike iz Srbije. Činjenica je, ističe sagovornik Danasa, da izjava nije nastala u Beogradu, već su je pisali oni koji u toj nefunkcionalnoj državi žive.

– Činjenica da je potpis na njoj lični čin i ne odražava stav organizacija iz kojih dolazimo ili koje vodimo, još manje će moći da budu pojašnjene. Tu dolazim, zaobilaznim i nedavno asfaltiranim putem, do vašeg pitanja o učešću Madlen Olbrajt u budućim pregovorima Beograda i Prištine. Do jasnog stava američke administracije i odabira onih koji će se u ime Vašingtona baviti našim zamrznutim konfliktom mora proteći još mnogo vode Ibrom. Ne očekuje se u narednih tri meseca da pitanje dobije odgovor, ali su tabloidi već u funkciji blaćenja svih koji će se u njihovoj uredničkoj mašti dotaći ovih pregovora. Koja je namera iza toga, zaista nije teško dokučiti, naslovne strane se same prave, traže se fotografije političara koje odgovaraju ovom izmišljenom konfliktu. Zamrznuti ili izmišljeni konflikt, odaberite sami. No, ipak vam iskreno savetujem da budete racionalni i da vidite da živimo u regionu gde nas izmišljenim konfliktima drže u najmanje dva istinska zamrznuta konflikta koja najviše štete onima koji u tim zamrznutim konfliktima žive, građanima Bosne i Hercegovine, kao i onima koji žive sa obe strane Ibra na Kosovu – kaže naš sagovornik.

Kako zaključuje, u toplije krajeve, gde ovih zamrznutih konflikata i mržnje nema dok se ovaj igrokaz odigrava odlaze mladi, „doista danas pomalo usporeni kovidom, trajno bežeći od konflikata koji su im ostavili i koje ne umeju još uvek da reše njihovi očevi i majke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari