Beljanski: Trifunović obavezan da prijavi, tužilaštvo da proveri 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Svako ko ima informaciju ili sumnju da je izvršeno krivično delo u obavezi je da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu.

To bi značilo da i Sergej Trifunović ima obavezu da prijavi to delo, bez obzira što je izašao u javnost, te da tužilaštvu dostavi podatke koji potkrepljuju sumnju u potencijalno krivično delo – poručuje predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski, koji komentariše tvrdnju lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da mu je određena osoba u ime SNS-a nudila 500.000 evra da bude konstruktivna opozicija.

On objašnjava da tužilaštvo, ukoliko ima bilo kakvu informaciju o tome da je izvršeno krivično delo, mora da izda nalog policiji da ona proveri te navode. Policija onda, nastavlja Beljanski, poziva na razgovor da bi saznala ostale podatke, to jest ko, gde i kad je Trifunoviću nudio novac.

– Nakon toga, policija informiše tužilaštvo a tužilaštvo daje dalje instrukcije ukoliko je potrebno u operativnom radu nešto proveriti ili pokreće postupak protiv osumnjičenih lica – navodi Beljanski.

On dodaje da od procene tužilaštva zavisi da li će nešto preduzimati ili ne.

– Ako mene pitate za procenu da li da će tužilaštvo nešto preduzeti, ja mislim da neće i mislim da je to pogrešno. Takve navode bi apsolutno morali da provere. Jedino opravdanje vidim u tome ukoliko je u toku određeni operativni rad i da ne žele da izlaze u javnost kako ne bi ometali prikupljanje podataka na osnovu kojih bi mogli da pokrenu postupak – ukazuje Beljanski.

Ipak, prema njegovoj oceni, na osnovu dosadašnjeg postupanja tužilaštva, Beljanski ne može da kaže da se tako nešto i događa. On smatra da je verovatnije da se na tom predmetu, to jest tim povodom, ništa ne radi.

– Ono što takođe moram da kažem je da svako ko ima informaciju ili sumnju da je izvršeno određeno krivično delo u obavezi da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu. To bi značilo da i Sergej Trifunović ima obavezu da prijavi to delo, bez obzira što je izašao u javnost, te da tužilaštvu dostavi podatke koji potkrepljuju sumnju u potencijalno krivično delo – poručuje Beljanski.

Predsednik PSG-a Sergej Trifunović izjavio je da je ponuda da za pola miliona evra bude konstruktivna opozicija bila direktna, ali da neće da priča detalje jer to nisu informacije za novine nego za tužilaštvo.

– Ne želim da budem onaj ko targetira i presuđuje. Ja sam obnarodovao ono što mislim da ljudi treba da znaju, bilo da su politični ili apolitični – rekao je Trifunović nedavno za Blic.

Takođe, Trifunović je na društvenoj mreži Tviter, označivši zvanični profil predsednika Vučića, napisao de će, osim tužilaštvu, samo njemu reći ko mu je nudio novac u njegovo ime, ali isključivo u TV duelu. Predsednik Vučić izjavio je da je Trifunovićeva tvrdnja da mu je nuđen novac da bude konstruktivna opozicija „kafanska izmišljotina i laž koju ni pas s maslom ne bi progutao“ i kako veruje da će tužilaštvo ispitati takvu tvrdnju.

– A zašto da mu platimo, da izađe na izbore. Što se mene tiče ne mora niko od njih da izađe na izbore – rekao je Vučić za Televiziju Pink.

Pitanja

Redakcija Danasa uputila je pitanje Višem javnom tužilaštvu da li će pokrenuti postupak zbog Trifunovićeve tvrdnje da mu je osoba u ime SNS-a nudila 500.000 evra da bude konstruktivna opozicija, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor. Isto pitanje upućeno je i Agenciji za borbu protiv korupcije. Odgovor je takođe izostao.

Politički savet PSG apeluje na lidera

Članovi Političkog saveta Pokreta slobodnih građana, duboko su ubeđeni da u društvu za koje se borimo dijalog mora da zameni vređanje neistomišljenika po bilo kom osnovu. Apelujemo na sve učesnike u javnom životu, uključujući i predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, da se pridržavaju ovih načela i time doprinesu zalaganju za pristojno društvo, navodi se u saopštenju Političkog saveta PSG. Saopštenje je povodom Trifunovićevih pogrdnih objava na Tviteru o novinarki RTS-a Oliveri Jovićević (strana 2 u današnjem Danasu). Članovi Političkog saveta, prema sajtu PSG su Dragan Velikić, Milan Vlajčić, dr Daša Duhaček, dr Jelena Đorđević, Goran Marković, dr Srbijanka Turajlić, Janko Baljak, Nikola Đuričko i Staša Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari