Protest pristalica bugarskih desničarskih partija Ataka i VMRO u centru Sofije, tokom zvanične posete srpskog premijera Mirka Cvetkovića, zbog politike vlade u Beogradu prema manjinskim Bugarima i njenom odlukom da ne dozvoli ulazak u Srbiju aktivistima koji su hteli da posete spomenik Vasilu Levskom u Bosilegradu, predstavlja upozorenje da bi Bugarska mogla u budućnosti da uskrati podršku ulasku Srbije u EU, saglasni su sagovornici Danasa. Reagujući na ulični protest, Cvetković se ogradio od zabrane ulaska bugarskih građana u Srbiju i istakao, kako je objavila novinska agencija Fokus, da za to nije ni znao.

Čak je istog dana, zajedno s premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, položio cveće na spomenik Vasilu Levskom u Sofiji.

Predrag Simić, profesor FPN, kaže za Danas da će bilateralni odnosi sa zemljama članicama EU biti u žiži daljeg napredovanja Srbije u procesu evropskih integracija.

– Iznenađenje premijera Srbije prilikom zvanične posete Bugarskoj je začuđujuće, s obzirom na to da lokalna policija iz oblasti Vranja nije mogla da bude ta koja je donela odluku da bugarski državljani budu sprečeni da posete spomenik u Bosilegradu. To je definitivno i isključivo političko pitanje i kao takvo se mora tretirati. Ima osnova za nezadovoljstvo Bugara i ne bi trebalo niko da bude iznenađen, jer taj problem nije od juče – zaključuje Simić.

Prema rečima Gorana Miletića, pravnog savetnika Branitelja građanskih prava, sloboda okupljanja je garantovana svima i to bez obzira koliko se izneti stavovi na tom skupu ne dopadaju vlastima ili građanima. On podseća da, iako Srbija formalno ima pravo na ovu zabranu, istovremeno ima obavezu da svojim nacionalnim manjinama omogući „miroljubive kontakte sa sunarodnicima sa druge strane granice“. „Ovo je obaveza koja proizilazi iz Okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina“, upozorava Miletić, ističući da su vlasti u Beogradu ponovo reagovale brzopleto, „pokušavajući da sve urade daleko od očiju javnosti“.

Ivan Nikolov, iz bugarskog Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu, smatra da je povod za najnovije probleme u toj siromašnoj opštini javni nastup poslanika SRS iz Surdulice Dragana Stevanovića, koji je pokušao da posetu spomeniku Vasilu Levskom i obeležavanje Nejskog sporazuma prikaže kao ugrožavanje ustavnog poretka Srbije. S druge strane, Stevanović kaže za Danas da on „ima obavezu da upozori na državne organe da reaguju na nameru rušenja ustavnog poretka“ i „zloupotrebu privilegija koje pojedinci koriste na račun države Srbije“.

Poslanik SRS izrazio je sumnju da „logističku podršku organizatorima skupa u Bosilegradu daje predsednik te opštine Vladimir Zaharijev“. „Ovakve izjave koje dolaze iz stranke koja nema nijednog poslanika u lokalnom parlamentu su za mene šokantne. Niti sam nacionalista, niti želim da se stvori situacije nekakve međuetničke napetosti i mržnje“, kazao nam je tim povodom Zaharijev.

„Prirodno upućeni jedni na druge“

Premijer Mirko Cvetković, drugog dana posete Sofiji, otvorio je juče Poslovni forum Srbije i Bugarske, na kojem učestvuje veliki broj kompanija iz dve zemlje. Cvetković je tom prilikom naveo da postoje bar tri razloga zbog kojih Srbija i Bugarska treba da sarađuju. „Slični smo po mnogo čemu, po istoriji, kulturi, običajima. Takođe smo i zemlje koje se graniče i kada jednoga dana Srbija uđe u EU to će biti jedno jedinstveno tržište, tako da smo prirodno upućeni jedni na druge. Takođe, jezici su nam slični“, kazao je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari