Bilčik: Kriza nije gotova, izbori moraju biti fer 1Vladimir Bilčik Foto: Beta/Milan Obradović

Izveštaj služi ne samo kao slika stanja u protekle dve godine, već više kao konstruktivan i proaktivan dokument.

Srbija stoji u mestu poslednjih nekoliko meseci, kao što je nagovestio Izveštaj Evropske komisije, ali ja bih želeo da razmotrimo kako da na najbolji način podržimo posao koji je pred Srbijom.

U tom kontekstu, Izveštaj ne treba da služi kao dokument za članove Evropskog parlamenta, već treba da bude dokument koji Evropski parlament koristi i za diskusiju sa našim partnerima u Srbiji.

Glavni posao je na plećima naših partnera u Srbiji, političke odluke o približavanju EU, ili udaljavanju od nje, donose se u Srbiji, u Beogradu, u gradovima i u selima, poručio je u izjavi dostavljenoj Danasu Vladimir Bilčik, poslanik Evropske narodne stranke i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, povodom jučerašnje diskusije o Nacrtu godišnjeg izveštaja o Srbiji, čiji je autor, u Spoljnopolitičkom odboru EP.

Konačna verzija tog dokumenta trebalo bi da bude usvojena početkom marta.

Bilčik navodi da su četiri ključna zadatka pred našom državom – oporavak, reforme u domenu vladavine prava, regionalna saradnja i pomirenje.

Što se tiče oporavka, on ističe: „Najvažniji hitan zadatak jeste prevazilaženje stagnacije izazvane pandemijom. Oporavak treba da bude sproveden na način koji nas približava – putem iskrene komunikacije o tome kako je EU pružila podršku Srbiji, o evropskim rešenjima za ovu krizu i ‘otvaranju’ Evrope, te, naravno, distribucijom vakcina.“

Povodom reformi u domenu vladavine prava, izvestilac EP za Srbiju ukazuje: „Nova Vlada Srbije ima jasan mandat, osvojen velikom većinom glasova, i treba da nedvosmisleno stavi do znanja šta će učiniti sa tako ubedljivom većinom.“

– Politička kriza iz 2019-2020. još nije gotova. Za naredne izbore treba da budu osigurani fer uslovi za sve i oni moraju da se odigraju u poboljšanom izbornom okviru, kako je s pravom naglasio OEBS/ODIHR. Sada je vreme da se radi na tim preporukama, znatno pre izbora. U tom kontekstu, spremni smo da nastavimo međustranački dijalog sa Skupštinom, što je pre moguće. Srpske demokratske institucije treba da iskoriste sva raspoloživa sredstva kako bi se poboljšalo njihovo funkcionisanje i treba da se obrate Evropi ili međunarodnoj zajednici za pomoć kako bi napredovale. Uvažavam to što je nova vlada usvojila predlog za izmenu Ustava i dostavila ga Narodnoj skupštini. Kao što svi znamo, teško je promeniti Ustav Srbije, potrebne su sveobuhvatne promene, u skladu sa pristupanjem Srbije EU, napominje Bilčik.

Evroposlanik takođe ističe da vladavina prava i poštovanje suštinskih prava „takođe znače unapređenje slobode medija i slobode izražavanja“.

– Pažljivo pratim sve vesti medijskih organizacija u Srbiji i mi ostajemo zabrinuti zbog izveštaja o nasilju i pretnjama novinarima, istakao je Bilčik.

Mekalister: Što pre nastaviti međustranački dijalog

Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora EP, naveo je da se EP nada da će međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova, pod okriljem Evropskog parlamenta, biti nastavljen što pre. „Potrebno je da što bude započeta druga faza tog dijaloga, naročito imajući u vidu najavu predsednika Srbije da će novi izbori biti održani najkasnije početkom aprila 2022“, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari