Blumberg: Posle sporazuma Grčke i Severne Makedonije, pritisak sada na Vučiću 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Pošto su Grčka i Severna Makedonija rešile dugogodišnji spor oko imena bivše jugoslovenske republike, međunarodni pritisak je sada prebačen na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji treba da radi na postizanju sporazuma s kosovskim liderom Hašimom Tačijem, ocenjuje agencija Blumberg.

To će, navodi Blumberg, obema stranama omogućiti članstvo u EU i, bar kad je reč o Kosovu, u NATO.

Blumberg prenosi i Vučićeve izjave na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, održanoj od petka do nedelje, da i on i Tači znaju šta žele i da dogovor „nije tako daleko kako deluje“.

Agencija dodaje da Vučić kao lider zemlje koja ima ključnu ulogu u regionu u geopolitičkoj borbi Rusije i Zapada za uticaj, nema iluzija da će taj proces biti lak.

Vučić je rekao, navodi Blumberg, da će rešavanje kosovskog problema biti „teže od pakleno teškog“, da je u poređenju s tim okončanje grčko-makedonskog spora bilo lako, i da će i on i Tači morati da objasne biračima da nijedna strana neće dobiti sve što želi.

Dok je Vučić rekao da je vreme da se postigne dogovor o Kosovu, Tači je u Minhenu kazao da želi da veruje da će sporazum biti postignut ove godine, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari