Brnabić: I novoj vladi prioritet će biti podrška razvoju sela i poljoprivrede 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da će novoj vladi jedan od prioriteta biti podrška razvoju sela i poljoprivrede.

„Nalazimo se u pandemiji koja je pokazala koliko je važno da se oslanjamo na sopstvene resurse i domaću proizvodnju hrane. U prethodnom periodu smo jačali poljoprivredu i Srbija nije imala nestašicu hrane, iako je potražnja bila četiri do pet puta veća od uobičajene“, rekla je Brnabić na predstavljanju Nacionalog programa za preporod sela Srbije.

Istakla je da su planirana još veća ulaganja u znanje i nauku koja će biti primenjena u poljoprivrednoj proizvodnji, što uključuje i digitalizaciju i širenje interneta, kako bi mladi ostajali na selu.

Podsetila je da je završeno 14 sistema za navodnjavanje oranica, a u pripremi je još 18 sistema.

„Ulažemo i u dovodjenje struje na njive, odnosno elektrifikaciju polja, protivgradnu zaštitu, dajemo podsticaje od 15.000 evra mladim poljoprivrednicima da osnivaju gazdinstva i planiramo još veću pomoć, kao i za seosski turizam“, kazala je premijerka koja je i mandatar za sastav nove vlade.

Povraćaj investicije u poljoprivredu je, kako je dodala, jako brz, a kvalitet života na selu zavisi i od novih puteva, škola, domova zdravlja, za šta su predvidjena još veća ulaganja.

„Bez podsticaja nema ni uslova za osvajanje novih tržišta za domaću poljoprivredu, kao ni osnivanja zadruga“, rekla je Brnabić na predstavljanju programa u Palati Srbija u Beogradu.

Podsetila je da je pre nesec dana objavljen poziv za 60 seoskih naselja za uvodjenje brzog interneta, što je investicija od 40 milioan evra, od čega je Vlada Srbije iz kredita EBRD obezbedila 18 miliona, a ostatak telekomunikacione kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari