Da li je Vučić ipak odlučio da se kandiduje za predsednika? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Iako lider opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas nije siguran da će se predsednik SNS Aleksandar Vučić kandidovati za predsednika Srbije, politikolog Boban Stojanović ali i izvori Danasa među naprednjacima kažu da je Vučić ipak odlučio da se još jednom kandiduje.

Predsednik SNS, koji obavlja i funciju predsednika Srbije, rekao je danas da nije doneo odluku da li će se ponovo kandidovati za prvog čoveka države, ali da je pozicija Srpske napredne stranke da se kandiduju ljudi koji su u stanju da pobede.

On je naveo, da ako se bude povlačio to će biti zato što su pronađeni njegovi naslednici već za ove izbore koji će moći da pobede.

Iako slede redovni predsednički izbori, lider SSP Đilas ne razmišlja o predsedničkom kandidatu, jer, kako je rekao Fonetu, još nema izbora, ali misli da „opozicija mora da ima jednog zajedničkog kandidata“.

On nije siguran da će se Vučić uopšte ponovo kandidovati i predviđa da se to i neće dogoditi, jer „nema sigurnu pobedu u prvom krugu“.

„U drugom krugu će izgubiti izbore protiv jednog opozicionog kandidata i zato hajde da sačekamo da vidimo da li će Vučić uopšte biti kandidat za predsednika na tim izborima ili ne“, rekao je Đilas.

S druge strane politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da je ovo Vučićevo oklevanje deo pripremne kampanje za izbore.

„Verovatno će sada njegovi odbori da ga ubeđuju da ne odustaje od Srbije i svi saradnici da ga ubeđuju u to preko medija. To je sve deo političkog folklora. A da li verovati u to da nije odlučio – kao što se povukao sa mesta predsednika stranke čim je izabran za predsednika Republike, toliko mu verujem da nije odlučio oko kandidature“, navodi Stojanović.

Izvori Danasa u SNS, koji nisu želeli da javno protivreče predsedniku, navode da je prema njihovim saznanjima, Vučić ipak odlučio da trči trku za predsednika te da je ova njegova izjava samo taktika.

Prema njihovim rečima, SNS je ipak izrazito liderska stranka u kojoj se lider pita za sve i kandidat je praktično na svim nivoima.

Naši sagovonici kažu, da je Vučić rečima da će se povući kada se budu našli kandidati koji će pobeđivati upravo poručio stranačkim kolegama i javnosti da je on jedini koji u SNS može da donese razultat, te da još nema onih koji su približno „jaki“ kao on.

S tim u vezi, a u kontakstu predstojećih stranačkih izbora u SNS, ukazuju naši izvori, Vučić zasad ni ne razmišlja o povlačenju sa čela partije, jer nema naslednika.

Kako dodaju, za takvu situaciju krivac je i on koji je svoje najbliže saradnike birao tako da zbog svojih objektivnih ili ne mana ne mogu da ga oslabe.

Sada pošto je Nebojša Stefanović, koji obavlja funciju ministra odbrane, ispao iz igre za njegovog naslednika zbog tinjajućeg sukoba koji traje već mesecima, nema Vučićevog pravog naslednika za prvog čoveka partije, kažu nezvanično naprednjaci sa kojima smo razgovarali.

To bi možda u dalekoj budućnosti, mogao da bude Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, ali je on daleko ispod nivoa koji je Vučić postavio, a pitanje je hoće li Vučić „ulagati“ u njega kao naslednika ili će izabrati nekog drugog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari