Dačić: U ponedeljak sa Vučićem o formiranju Vlade Srbije 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predstavnici koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS)-Jedinstvena Srbija će u ponedeljak učestvovati u konsultacijama o formiranju nove Vlade sa predsednikom Srbije, izjavio je danas predsednik SPS-a Ivica Dačić.

On je u intervjuu za portal Pink.rs naveo da je ta koalicija spremna da učestvuje u vlasti, da ta odluka zavisi od predsednika Aleksandra Vučića, kao i da nije siguran kako će nova Vlada biti koncipirana.

„Prateći ono o čemu je Vučić govorio, sigurno je da se mogu očekivati promene. Ali to je pitanje za Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku. Vučić ima tu politiku koja afirmiše nove ljude, mlađe ljude, koji nisu imali nekog političkog iskustva. Znači, otvara šansu novim ljudima. Verovatno će to biti slučaj i u novoj vladi“, naveo je Dačić.

Dodao je i da Vučić trenutno sam ima većinu i „da nije u pitanju neka matematika da li je potreban neki broj za fomiranje vlade“.

Nove preporuke za putovanje u zemlje EU za dve nedelje

Dačić je izjavio da veruje da će EU u narednom preseku podataka vezanih za epidemiološku situaciju preporučiti članicama da dozvole ulazak građanima Srbije.

„Prilikom prethodne revizije Evropska unija je dala jednu preporuku svim članicama da Srbiju stave na listu bezbednih zemalja čiji građani mogu slobodno da ulaze u te zemlje.  Ali sada je EU izvršila ažuriranje, odnosno neke zemlje je dodala, a neke skinula sa tog spiska. Srbiju i Crnu Goru je skinula sa ovog spiska zbog trenutne epidemiološke situacije. Reč je o preporuci, ali sada je preporuka negativna po nas“, rekao je Dačić za portal pink.rs.

Prema njegovim rečima, trenutna odluka EU neće imati većih posledica pošto „većina zemalja inače ne dozvoljava ulazak građanima Srbije“.

On je građanima preporučio da ne putuju u inostranstvo pre detaljnog informisanja o situaciji.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Dačić je rekao da je to jedina zemlja čiji državljani ne megu da uđu u Srbiju.

„Ali u tom jednom periodu kada je to bilo dosta liberalizovano Crna Gora nije otvorila granice za građane Srbije, iako je Srbija otvorila granice za građane Crne Gore. Mi smo u svemu tome videli dosta političkih zahteva, a ne zdravstvenih“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari