Dan sa poslanikom Aleksandrom Stevanovićem 1Foto: J. Z. T.

Iako prvobitno dogovoreno za Skupštinu, sa poslanikom, nekada Dosta je bilo, a sada Stranke moderne Srbije Aleksandrom Stevanovićem sastali smo se u bašti beogradskog restorana Just a Maestro.

I uprkos saobraćajnoj gužbi, zbog koje je kasnio, Stevanović je na pitanje kako je za Danas kazao da se ne može žaliti – „Meni je život lep. Postavlja se pitanje zašto onda čovek ode u politiku, potpuno mazohistički“.

Sreda je, 24. jul, i on bi, kao narodni poslanik, trebalo da je na sednici na kojoj se raspravlja o izboru novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

– Moja odluka je bila da danas ne idem jer to nije sednica na kojoj će se raspravljati o samim izveštajima i o tome kako unaprediti funkciju Poverenika. Imali smo sličnu raspravu o Zaštitniku građana i to se na kraju pretvorilo u raspravu u kojoj se preoštro a ponekad i pljuvački kritikovao rad prethodnika.To se svede na prilično jak rijaliti. Ne verujem da u tome treba učestvovati, obrazložio je on.

Dan sa poslanikom Aleksandrom Stevanovićem 2
Foto: J. Z. T.

Ekonomista po struci, Stevanović se pre dobijanja poslaničkog mandata bavio ekonomskim konsaltingom. Za Danas je ispričao da je trenutno samo narodni poslanik.

– Zamrzao sam sebe kao ekonomskog konsultanta, pošto mislim da je nemoguće raditi dve stvari istovremeno. Iskreno ih raditi. Moguće je naravno da ofrlje budete poslanik, u opoziciji je to i manji problem – imate manje obaveza nego kad ste u vlasti. Kako se završi taj politički angažman, mogu reći, ne sa preteranim žaljenjem mogu se vratiti prethodnom poslu, ocenio je.

Svakome ko misli da je posao narodnog poslanika neozbiljan, savetuje da pročita predloge zakone od 150 strana i da ih razume – „A da nakon toga razume koje su potencijalne posledice. Posle može da se javi i da mi kaže da li to zahteva vreme“.

To jutro ovom poslaniku počelo je radno.

Sa stranačkim kolegama razgovarao je o raspravi o pojedinostima, koja je bila zakazana za četvrtak i petak, zatim o postavljanju poslaničkih pitanja – „Vi postavljanjem poslaničkih pitanja dobijate priliku da pokažete svoju politiku“.

– Tokom ovog dana analizirao sam zakone koje stoje u „tjubu“. Stigli su u Skupštinu i verovatno će biti na zasedanjima. Čitao sam i izveštaje Narodne banke Srbije koji će biti na sednici Odbora za finansije, bilo bi dobro da, kad već imate tu sednicu, znate šta u izveštajima piše, dodaje on.

U svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz poslaničkog kluba diskutuje o raspodeli vremena za obrazlaganje, ko će govoriti na raspravi i slično. Većina njih nije iz prestonice pa se sastanci održavaju preko Skajpa ili čet platformi.

– Trudimo se da svako govori o onome što najbolje zna. Bitno je da govori neko ko o onome o čemu se raspravlja ima najemotivniji stav. Ako vama neke stvari nisu bitne ne možete na najbolji način da ih iznesete, smatra naš ovonedeljni sagovornik u rubrici „Dan sa poslanikom“ uz ocenu da mnoge sednice mogu biti duhovite i vrcave, ali se neretko pretvore u vređanje.

Ovo je njegov prvi mandat i nas je interesovalo šta ga je motivisalo da uđe u srpsku politiku za koju u dobrom delu javnosti nema lepih reči.

– Negde po završetku postdiplomskih studija shvatio sam da jako volim vrednosti kao što su sloboda, tržišno nadmetanje, preduzetništvo… I u prvo vreme sam se zanosio idejom da bi u Srbiji mogla da se napravi zemlja koja liči SAD – zemlja preduzetništva, preduzetničke inicijative, inovacija i imao sam nekoliko manjih pokušaja u partijama koje su imale prefiks liberalnog, ispričao nam je Stevanović.

Ti pokušaji, prema njegovim rečima, nisu bili zapaženi.

Dan sa poslanikom Aleksandrom Stevanovićem 3
Foto: J. Z. T.

Prvi veliki pokušaj desio se kada je posle kratke saradnje sa Sašom Radulovićem uvideo da se stranačko tržište otvorilo.

– Stare partije su prilično propale posle 2012. i mislio sam da je to dobar način da se izborimo za neke stvari koje smatram bitnim kao što su Srbija koja je jedna zapadna zemlja, u kojoj je privatna sredina svetinja, društvo u kojem je preduzetništvo pokretač društva, istakao je on.

Ipak više nije član tog pokreta. Kako je naveo, čudno je ali kontakt sa bivšim kolegama više nema. „Nećete mene videti kako sviram gitaru, odnosno kako pratim svirača“, dodao je.

https://www.instagram.com/p/B0bOMp_n1gw/?utm_source=ig_web_copy_link

Tvrdi da, otkako su stigle kritike Evropske unije o radu, srpski parlament radi po Poslovniku – „što je najčudnije, ali ne znam kako bi bilo kada bi se ostatak opozicije vratio pogotovo onaj koji je negovao malo radikalniji pristup kritici“.

– U ovom momentu Skupština funkcioniše onako kako bi treba. Ukoliko bi se ostala opozicija vratila, verovatno odgovor većine ne bi bio u tolerantnom duhu. Idiotski je svađati se sa nekim ko nije u sali, pa su sa te strane i poslanici vladajuće koalicije mirniji.  Kada nemate podsticaj za agresivnom politikom rasprave su okej. Niko tamo nije lud zbog onoga što radi, sve rade vrlo osmišljeno, smatra Stevanović.

Dan sa poslanikom Aleksandrom Stevanovićem 4Poslepodne je, 15 časova, i kako Stevanović ocenio, vreme je za slobodne aktivnosti – „poslanički odbor u vlastitoj kući“.

– U popodnevnim satima opet me čeka čitanje izveštaja i planirano je da u večernjim satima imam određene stranačke aktivnosti. Trenutno obnavljamo prostor koji smo imali i ranije, da vidimo koliko smo stigli u vezi toga, pripremamo se za promociju koja je u vezi sa raspisivanjem lokalnih izbora u jednoj od opština, najavio je on uz opasku „Jedan prilično običan dan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari