Predstavnik Rusije u pregovaračkoj „trojci“ za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je juče da 28. septembra u Njujorku očekuje direktne razgovore Beograda i Prištine i ocenio da kosovska strana neće proglasiti nezavisnost. Bocan-Harčenko je za Radio Beograd rekao da su se delegacije Beograda i Prištine na sastanku s „trojkom“ 30.

Predstavnik Rusije u pregovaračkoj „trojci“ za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je juče da 28. septembra u Njujorku očekuje direktne razgovore Beograda i Prištine i ocenio da kosovska strana neće proglasiti nezavisnost. Bocan-Harčenko je za Radio Beograd rekao da su se delegacije Beograda i Prištine na sastanku s „trojkom“ 30. avgusta u Beču obavezale na „suzdržanost“ u smislu, kako je rekao, „nekih akcija koje mogu da potkopaju pregovarački proces“. „Mislim da pre svega neće doći do proglašenja nezavisnosti jer bi to sprečilo mogućnost za dalje pregovore“, rekao je ruski zvaničnik.
Na pitanje da li to znači da je albanska strana na sastanku u Beču na neki način dala neku vrstu garancije „trojci“ da neće proglasiti nezavisnost, Bocan-Harčenko je odgovorio: „Ja mislim da“. Bocan-Harčenko je rekao da ne treba očekivati neki prodor do 28. septembra, kada se očekuju direktni razgovori Beograda i Prištine na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.
– U Beču smo počeli ozbiljan razgovor sa stranama. Pre Njujorka nastavićemo taj razgovor i još jednom razmotriti stavove Beograda i Prištine – rekao je ruski diplomata. On je ocenio „vrlo važnim“ spremnost strana, pre svega Beograda, da počnu neposredne razgovore.
– Neposredni razgovori u Njujorku i njihov dalji nastavak nova je etapa pregovaračkog procesa. Mislim da će taj proces ići ozbiljno, teško je preko noći očekivati neki prodor – rekao je Bocan-Harčenko.
On je ponovio da ideju o podeli Kosova nije pokrenula „nijedna od strana“ i da zbog toga „nije uključena u pregovore ni u agendu trojke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari