Đilas dobio knjigu "Gladijator" 1Foto Lidija Valtner

Treba negde blizu šatora opozicione „Slobodne zone“ postaviti veliku šahovsku tablu i izazvati predsednika, s obzirom na to da je predsednik dobar strateg i šahovski velemajstor.

Mi to nismo uspeli tokom dežurstva da uradimo, ali treba razmisliti za ubuduće, savetovao je u šali bivši ministar Slobodan Milosavljević, član DS-a, Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde, prilikom današnjeg preuzimanja 24-časovno dežurstva, na Andrićevom vencu, odnosno u Pionirskom parku preko puta Predsedništva Srbije.

Hoće li ta partija šaha biti odigrana ili ne, juče nismo uspeli da saznamo, ali je Đilas najavio da će na sledećem dežurstvu građani i novinari moći da prođu kroz, kako ga je nazvao, ekonomski lavirint, koji će pokazati gde se država trenutno nalazi kada je o ekonomiji reč, odnosno njeno propadanje od 2012. do danas.

Čini se da je u osmišljavanje programa dežurstva SSP i Pokreta za preokret Janka Veselinovića uloženo najviše truda i pažnje, a i vreme je juče poslužilo opozicionare. Od 15 do 17 i 30 predstavnici SSP i PZP razgovarali su sa građanima, zatim je postavljena izložba o protestima, pa je organizovan kviz o Beogradu pre Dnevnik slobodne Srbije, koji je počeo u 19 i 30, dok je u 21 sat igrana predstava „Vox dei – građanska neposlušnost“. Uporedo sa navedenim aktivnostima, građani su mogli da pogledaju izložbu „Sedam godina propadanja“ na kojoj su naslovi i fotografije koje oslikavaju vladavinu ovog režima.

Ono na šta će oni koji dežuraju ubuduće morati malo da obrate pažnju, a na to su demokrate skrenule pažnju Đilasu, jeste utišavanje ili potpuno gašenje muzike u noćnim satima jer su se okolni građani bunili zbog buke.

Nelagodu među funkcionere SSP koji su se okupili u Pionirskom parku sa svojim pristalicama i aktivistima je vest o incidentu uz koji se juče završila 24-časovna blokada gradilišta na Trgu republike, koje organizuje Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad i član Predsedništva SSP. On je o tome danas izvestio i novinare na redovnoj konferenciji za medije u Slobodnoj zoni.

– Bivši rukometaš Mandić, jurišnik večitog zamenika Gorana Vesića, poslao je starije ljude koji su prvo nas verbalno vređali a posle gađali kamenjem. Kulminacija ovih 24 časa je udarac pesnicom jednog od aktivista koji je bio na gradilištu. Ovo prevazilazi granice normalnosti i skrećem pažnju državi da nasiljem ništa ne mogu da postignu i da jedini koji čine nasilje su predstavnici SNS – rekao je Bastać.

Lider Pokreta za preokret ponovio je zahteve zbog kojih su građani šest meseci na ulici.

– Sa ovog mesta u ime PZP, SZS i potpisnica Sporazuma s narodom poručujem da smo spremni za dogovor oko slobodnih izbora i medija. Nismo ovde da bi bili nasilni i da bi rušili, nego da bi stvarali, demokratizujemo ne samo društvo u Srbiji nego i ovaj deo Evrope – naglasio je Veselinović.

Nakon konferencije, potpredsednici SSP Dejan Bulatović i Marinika Tepić, kao i zamenik predsednika Borko Stefanović, ali i Janko Veselinović, pod šatorom su čekali građane koji žele da pričaju sa njima.

Đilasu je stariji gospodin uručio knjigu „Glasijator“ i pismo u kojem navodi da nije veliki pristalica protesta, ali da je rešio da upozna Đilasa i učlani se u njegovu stranku. Došao je momak, student iz Kruševca, da mu ispriča da je njegov brat dobio posao na tri meseca u pošti i da mu je posle prvog dana došao direktor i rekao da ode u prostorije stranke. Kako je naveo, rekli su mu da mu otac i majka rade u državnim firmama i da ne može i on pošto mora se napravi mesto za druge. Naterali su ga da potpiše da mu je posao pretežak i da posle jednog dana da otkaz.

Sutra  od SSP i Pokreta za preokret dežurstvo preuzimaju studenti i organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ i Konferencija SZS, odnosno više od 20 grupa građana i organizacija koje su u Savezu ali nisu osnivači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari