Dragišić: Interes Rusije u Srbiji je sukob 1Foto: FoNet AP

Rusija se ne bi složila sa eventualnom odlukom Srbije da odobri ni posmatračku stolicu Kosovu u Ujedinjenim nacijama, rečeno je Danasu u više diplomatskih izvora.

S obzirom na rusku geostratešku politiku u odnosu na Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kada je reč o regionu, odnosno Srbiji, Rusiji ne bi bilo u interesu normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. To se jasno vidi, tvrde sagovornici našeg lista, iz podrške koju Rusija iskazuje svaki put kada se Srbija sukobi sa EU i SAD zbog Kosova. Pitanje je i kako bi se Rusija javno postavila kada bi srpska vlast donela odluku da prihvati Kosovo u formi posmatrača ili punopravnog članstva u UN, ali je izvesno da to nije u njenom interesu, jer smirivanjem situacije i tenzija, kao i normalizacijom odnosa, gubi snagu koju crpi upravo iz tog konflikta.

Tvrdnje Danasovih diplomatskih izvora potvrdio je donekle i Zoran Dragišić, poslanik Srpske napredne Srbije u Skupštini Srbije i profesor na Fakultetu za bezbednost.

– Rusija jedinu snagu ima u Srbiji preko sukoba. Ima jak interes da bude prisutna ovde, a uticaj ne može da ostvari ni preko privrede, ni preko kulture, jer je ekonomski u jako lošoj poziciji. Zato je ona živa i živeće i dalje na sukobima ovde – ocenjuje Zoran Dragišić za naš list.

On ističe da bi za Srbiju bilo najbolje da se dovede u poziciju u kojoj na njene odluke, pogotovo ovako krupne, poput rešenja za kosovski problem, ne bi niko mogao da utiče. To se odnosi, smatra Dragišić, i na Rusiju.

– Najbolje bi bilo kada bismo zauzeli takav stav i odnos da se Rusija ni za šta ne pita. Dakle, ne samo Rusija, već svi. Rusija pokazuje snažnu želju da bude proaktivna ovde i to jeste problem jer se uticaj oseća kroz interes da se sukobi i problemi ne rešavaju – kaže sagovornik Danasa.

Dragišić ponavlja da Rusija ne može drugačije da napravi prodor na Balkan osim da podstiče tenzije, koje, kada bi nestale, istisnule bi i uticaj te države.

Upitan kako komentariše navode o tome da bi se Rusija protivila eventualnoj odluci Srbije da pristane na posmatračku stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama, Iljir Deda, poslanik Alternative u Skupštini Kosova, osvrće se isključivo na formalni stav ruskih zvaničnika da se ne bi protivili i da bi podržali svaki dogovor koji Srbija napravi sa Kosovom. On, međutim, navodi da nema kompromisa oko načina na koji bi Kosovo ušlo u UN.

– Vaše pitanje prejudicira stav da bi Kosovo prihvatilo posmatrački status u UN. Kosovo teži za punopravnim članstvom u UN, i oko toga neće biti kompromisa. A što se Rusije tiče, zvanična Moskva je bezbroj puta ponovila da će prihvatiti svaki dogovor Kosova i Srbije – zaključuje sagovornik našeg lista.

Terzić: Nećemo proterivati diplomate

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić odazvao se pozivu Ministarstva inostranih poslova Rusije povodom slučaja trovanja ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i tom prilikom je ponovio stav Beograda da neće razmatrati pitanje proterivanja ruskih diplomata, imajući u vidu prijateljske odnose između dveju zemalja, prenosi Sputnjik.

Ankara nudi pomoć Beogradu i Prištini

Dragišić: Interes Rusije u Srbiji je sukob 2
Foto: FoNet AP

Beograd – Turski predsednik Redžep Taip Erdogan razgovarao je telefonom, odvojeno, sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem i ponudio „svaki vid podrške“, u rešavanju problema nastalih zbog nedavnog privođenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Vest o telefonskom razgovoru objavile su pres službe predsednika Vučića i Erdogana. Najavljena je i poseta Vučića Turskoj u maju.

Turske medije je ipak više zainteresovala druga vest koja je u četvrtak stigla sa Kosova, hapšenje šest turskih državljana, osumnjičenih za veze sa organizacijom FETO, koju Ankara smatra za terorističku i optužuje da stoji iza pokušaja vojnog udara 2016. Prema navodima turskih medija, u zajedničkoj operaciji turske i kosovske službe bezbednosti, šest viših članova organizacije bivšeg propovednika Fetulaha Gulena, koji su na Kosovu vodili privatne škole „Gulistan“ i „Mehmet Akif“ uhapšeni su i prebačeni u Tursku. Kosovski zvaničnici tvrde da o hapšenju turskih građana nisu bili obavešteni. Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji osudili su hapšenje turskih državljana i njihovo prebacivanje u Tursku, navodeći da je reč o kršenju ljudskih prava. Zbog toga je premijer Kosova Haradinaj juče smenio ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaju i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija, saopšteno je u Prištini. Turska je pojedine balkanske zemlje više puta upozorila na postojanje FETO organizacija, tražila njihovo zatvaranje, hapšenje i izručenje pojedinih njihovih članova. S. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari