Drašković: Kada se demokratija zamrsi uzdižu se diktatori (VIDEO) 1Zoran Panović i Vuk Drašković Foto: Danas

U vremenima kad se demokratija zamrsi, u to vreme se uzdižu diktatori. Vladimir Putin, kineski predsednik, Maduro. Ovde za njim plače Srbija. Mi se njemu divimo, a u zemlji mu žive robovi.

To je u intervjuu uživo sa Zoranom Panovićem, na štandu lista Danas, na Media marketu rekao književnik i političar Vuk Drašković i ocenio da ga mnoge stvari u svetu podsećaju na vreme uoči Drugog svetskog rata.

– Moj roman Sudija se pojavio 1981. godine i prodavao se ispod žita. Nož se prodavao u gvožđarama, prisetio je političar i književnik Vuk Drašković na početku razgovora.

Mišljenja je da bi njegov sudija u istoimenom romanu opet isto presudio “da se Srbija se ne može pretvarati u Hirošimu ljudskog dostojanstva”.

Na pitanje novinara i kolumniste lista Danas Zorana Panovića da li bi sudija oborio poligraf Drašković je odgovorio: “Mislim da tada poligrafa nije ni bilo”.

– To je mrtva mašina i mogu samo da se plašim nje. Nepouzdan je svedok, to kaže nauka. Najveći kriminalci i ubice mogu da uvežbaju da je prevare. Njihov organizam lišen ljudskosti prevari mašinu, ona je nemoćna, naveo je on.

Na Panovićevu konstataciju da je najnovijom knjigom “Aleksandar od Jugoslavije” opet otišao u istoriju i pitanje „ima li tu eskapizma?“ kazao je da ga mora biti.

– Ako si se predao glavnom junaku, ako si se posvetio toj ličnosti, ako si ušao u nju i ona u tebe onda mora biti i pisca u svakoj ličnosti, dodao je Danasov sagovornik na Media marketu.

Smatra da je postao malo probirljiv kada je u pitanju unutrašnja politika. “Između ovog i onog vremena, u kojem je živeo Aleksandar Karađorđević, biram ono vreme”, rekao je on.

– Živeli su tada ljudi koji su meni mnogo draži i bliži. Duhovne i moralne veličine. U Srbiji danas dominira neznanje, glupost. A glupost je opasnija od zla, precizirao je Drašković.

Na pitanje da li su devedesete, što se neretko čuje, bile bolje od sadašnjeg stanja kazao je da bi se to mogli reći samo ukoliko zanemarimo rat, silnu krv prolivanu tih godina i nekoliko miliona izbeglica.

– Ne dao bog da se ikad više ponove. To je bio pakao. Međutim, otpor kreatorima tog pakla je bio smislen. Jasno je govoreno sve, o svakome. Postajala je vizija i jedna nada, jedan cilj, konstatovao je predsednik Srpskog pokreta obnove.

Tvrdi i da su u ovom vremenu vizije umrle – “Kao da ideja nema”.

U razgovoru na štandu Danasa osvrnuo se i na odluku Evropske unije da Makedoniji ne otvori pristup pregovorima za ulazak u Uniju.

– Država je čak udovoljila da promeni i svoje ime. Evropska unija se predstavila kao nepouzdan partner i kao prevarant. Jedina nada je da NATO neće ličiti na EU i da će ostati tvrdi branilac Evrope i zamena za EU koja je pometena iznutra i izgubljena, naglasio je Drašković.

Smatra da je moguće da Srbija propusti da uđe u EU u paketu sa Crnom Gorom jer u istu neće ući, dodao je, dok se ne završi kosovsko pitanje.”Neće od toga ništa biti zato što ne da Rusija”, istakao je on.

– Rusija želi da na Balkanu ima neku vrstu svoje Venecuela i Sirije. Ne želi da dozvoli ovom delu da ide na Zapad, ocenio je Drašković i dodao da je Srbija na udaru, ali da će se na pojačanom udaru naći i Crna Gora jer je ona najveći poraz Rusije.

U razgovoru je odgovarao i na pitanja o Kosovu. – Kosovo je izgubljeno kumanovskom kapitulacijom i Rezulacojom 1244. Čovek sam koji je napisao tolike tekstove, govore, roman o Kosovu, sluteći nesreću, da ne izgubimo Kosovo. Srbija je proterana sa Kosova 1999, naglasio je Drašković.

Kako je istakao, ako dođe dan da Srbi prihvate kosovsku stvarnost i “prestanemo da lažemo i sebe i narod, naši odnosi sa Albancima biće mnogo bolji nego što će ikada biti sa Hrvatima”.

Kazao je i da strepi od mogućeg novog rata.

– Ne od građanskog, ali verujem da postoje oni čiji je strateški interes da se ovde pokrene krvavo kolo između Srba iz Republike Srpske i Bošnjaka. Moguće je da do sukoba dođe u Crnoj Gori. Govorim ovo sa nadom da moja sumnja nije osnovana, precizirao je on.

Dodao je da rat nikada nije ni prestao: “Nastavio se u medijima. A reči su prethodnice kuršuma”.

Na Panovićevo pitanje gde su nestali prozapadni četnici u srpskoj opoziciji kazao je da nisu nestali već da su stvoreni drugi – ruski četnici.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/405246030149425/?notif_id=1571829823447883&notif_t=live_video_explicit

Partneri Danasa na Media Market-u

Tokom svih pet dana posetioci štanda lista Danas na sajmu medija „Media Market“, u Hali 3 Beogradskog sajma, moći će da naprave fotografije ili gif animacije na Slik Slik Photobooth aparatu koje dobijaju direktno na svoj mejl.

Danas i naredna dva dana mogu da učestvuju i u kvizu „Istina ili laž“ koji je priredio Istinomer, a za učestvovanje sleduje nagrada u vidu platnenog cegera.

Na štandu Danasa sve do nedelje 27. oktobra traje i ekološka kampanja koju je pokrenuo naš list, a u okviru koje svako ko odloži plastične kese u specijalno izrađeni kontejner na našem štandu u zamenu dobija biorazgradivu torbu sa citatima Ive Andrića i Nikole Tesle, koje smo izradili zajedno sa SBB fondacijom.

Napitke od kafe za učesnike programa na našem štandu i zaposlene obezbedila je Barcaffee Perfetto i to tri vrste ukusa – espreso, kafe late i kapućino.

Drašković: Kada se demokratija zamrsi uzdižu se diktatori (VIDEO) 2
Foto: B. Cvejić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari