Duraković: Plašim se dogovora Srbije i Kosova 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Dogovor Srbije i Kosova koji bi uključivao korekcije granica mogao bi biti štetan po Bosnu i Hercegovinu (BIH), rekao je danas za N1 BIH akademik Esad Duraković.

Duraković je rekao da ga plaši dogovor Beograda i Prištine koji bi uključivao „novo crtanje granica“, napominjući da bi takav presedan bio posebno štetan po BiH. Nova mi je činjenica kako je Evropska unija (EU), kao institucija, pristala na korekciju granica, pod uslovom da se ta dva subjekta dogovore.

Pristale su i Sjedinjene Američke Države. Moguće je, mada je teško, da postignu dogovor, naglasio je Duraković. Da budem iskren i pomalo sebičan, ukazao je on, to me je prilično uplašilo za budućnost BiH jer se pravi presedan, čim se dopusti korekcija granica, a to otvara mogućnosti da se slično uradi i na drugom mestu.

Zapadnjački um i zapadnjačko pravo počiva na logici presedana i kada se to jednom napravi, kao što će se eventualno napraviti sa Kosovom, onda vrlo jednostavno u nekoj sledećoj fazi može da se kaže zašto isto ne bi uradili i u BiH, ocenio je Duraković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari