Dveri: Preskupi projekti van zakona 1

Povereništvo za Medveđu Srpskog pokreta Dveri saopštilo je danas da su odbornici Srpske napredne stranke (SNS) u toj opštini, sa koalicionim partnerima Grupom građana i albanskom partijom Partija za demokratsko delovanje (PDD) doneli odluku o rekonstrukciji zgrade opštine Medveđa.

Odluka o rekonstrukciji, za koju se navodi da je nepotrebna i preskupa a da, s druge strane, mladi odlaze iz ove opštine jer se ne otvaraju nova radna mesta, doneta je na 19. sednici Skupštine opštine Medveđa , koja je održana po hitnom postupku 20. aprila 2018. godine.

Vrednost radova po predračunu iznosi 53.492.808,00 dinara ili 457.203 evra, navedeno je u saopštenju, a radove rekonstrukcije opštine finansira Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije sa 44.503.110,00 dinara i iz budžeta opštine 8.989.698,00 dinara.

„Prosečna cena izgradnje novog objekta po sistemu ključ u ruke sa adekvatnom lokacijom i dozvolama na tržištu je danas oko 350 evra po kvadratu, u Medveđi je jeftinije. Pre nekoliko godina stanovi su prodavani u Medveđi po ceni od 250 evra po kvadratnom metru. Ako se uzme neka prosečna cena gradnje od 300 evra za ovaj novac može da se izgradi potpuno nov objekat u površini od oko 1520 m2“, navedeno je u saopštenju.

„Opština Medveđa nalazi se na listi najnerazvijenijih opština Republike Srbije i pored posedovanja jedne od najlepših banja u Evropi i rudnika zlata, srebra, olova i cinka. Opština ima ispod 5000 stanovnika i prisutna je masovna migracija stanovnika, naročito mladih, obrazovanih ljudi. Razlozi iseljenja su isključivo ekonomske prirode“, navode Dveri.

U opštini , kažu, ne postoji nijedno preduzeće koje radi a da se i ne govori o proizvodnji.

Povremeno se pojavljuju investitori za različita ulaganja ali od strane opštinske vlasti ne postoji zainteresovanost za obezbeđivanju lokacija ili aktivaranju postojećih kapaciteta koji ovde postoje. Nekoliko puta su postojale ozbiljne ponude za aktiviranje fabrike peleta, koja poseduje određenu opremu koja je 100 odsto vlasništvo opštine.

Ova oprema je plaćena oko 1,5 milion evra.

Pored nezainteresovanosti za otvaranje nekog radnog mesta trenutno ne postoji nijedan projekat kojim bi se konkurisalo za upošljavanje, pre svega, mladih ljudi, navode Dveri. Dodaju da se na čelu opštine nalazi Nebojša Arsić , lekar koji I dalje radi u Domu zdravlja u Medveđi i da su njegovi prvi saradnici uglavnom penzioneri.

„Građani opštine Medveđa svih nacionalnosti su dva puta predavali peticiju sa zahtevom za smenu penzionera ali predsedniku opštine to ne pada na pamet, jer svima ovakav status odgovara“, kažu u ovom pokretu i tvrde da „niko ništa ne radi niti neko nekom polaže račune“.

„Predsednika je vrlo teško naći u Medveđi, vrlo često se može videti na slikama Moskve, Venecije, Sofije, Soluna, gradova Nemačke, Slovenije. Svrha ovih putovanja nikome nije jasna“, navodi se u saopštenju.

Dveri su u saopštenju pobrojali i neke od sprovedenih infastrukturnih projekata, koji su skupo plaćeni.

„Izdrađena je ulica u dužini od oko 200 metara i koja je plaćena 23 miliona dinara, u toku je sanacija Osnovne škole u Medveđi u iznosu od 96 miliona dinara, sanacija škole u Sijarinskoj banji sa oko 50 đaka u iznosu od 72 miliona dinara, izgrađena je fontata u iznosu od 7,4 miliona i koja je i dan danas pokrivena, urađena je fasada osam stambenih zgrada a krovovi na većini njih i dalje prokišnjavaju, i za to su plaćena 12,4 miliona dinara“, stoji u saopštenju.

Povereništvo Dveri navodi i da je izgrađena atmosferska kanalizacija, „za koju ne zna skoro nijedan građanin Medveđe, a koja je plaćena 4,6 miliona dinara…

Sve ove investicije vodi opštinska uprava što je nezamislivo i van svakih zakonskih okvira“, ocenjuju Dveri.

Ovakvo ponašanje loklnih vlasti, upozoravaju Dveri, „stvara sve uslovi da ekonomska situacija bude okidač za ozbiljnije probleme u ovoj sredini“.

Srpski pokret Dveri povereništvo u Medveđi, poziva sve institucije da se “ uključe u sprečavanju velikih zloupotreba u trošenju državnog novca kako bi smo sačuvali i omogućili život svih građana koji žive na ovom području a ne samo bogaćenje bahatim pojedincima“, stoji u saopštenju koje je potpisao poverenik Srpskog pokreta Dveri Rade Kulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari