Evropski poslanici pisali Kurtiju 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Grupa evropskih parlamentaraca poslala je pismo vršiocu dužnosti kosovskog premijera Aljbinu Kurtiju, izrazivši mu podršku u borbi protiv koronavirusa i navodeći da je Kosovu u ovom trenutku potrebna funkcionalna vlada.

Pismo su potpisali Tanja Fajon, Tonino Picula, Andreas Šider, Evin Incir, Knut Flekenštajn i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viona Fon Kramon, preneo je Kosovo onlajn.

„Mi, poslanici u Evropskom parlamentu uvek smo uz narod Kosova. Uvereni smo da je Kosovu potrebna funkcionalna vlada u ovim kriznim vremenima. Nakon krize, biće potrebni novi izbori kao neophodan korak napred“, navedeno je, između ostalog, u pismu. Parlamentarci navode da su zabrinuti zbog političke situacije na Kosovu posle izglasavanja nepoverenja vladi, kao i zbog najave predsednika Kosova Hašima Tačija da različito vidi tumačenje ustava.

„Niko ne bi trebalo da zlouptrebljava trenutnu krizu za političke igre. Nadamo se da odgovornost još postoji u Prištini“, kaže se u pismu. Evropski parlamentarci pohvalili su Kurtijevu odluku o ukidanju takse na robu iz Srbije i BiH, navodeći da je to „važan korak koji će ohrabriti i neke doobre znake iz Srbije“.

Navode i da se zalažu za viznu liberalizaciju za kosovske građane, jer čvrsto veruju da je Kosovo to zaslužilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari