Sednica Skupštine prekinuta, Boško Obradović izbačen zbog zviždanja (VIDEO) 1Foto: Screenshot/Nova S

Sednica Skupštine Srbije na kojoj je bi trebalo da bude usvojen predlog o ukidanju vanrednog stanja prekinuta je na samom startu, jer je u skupštinsku salu poslanik i lider Dveri Boško Obradović ušao sa pištaljkom i uz povike dole Vučić, dole Vlada, lopovi.

Predsednica parlamenta Maja Gojković istog trenutka kada se začuo prvi zvižduk izrekla je Obradoviću dve opomene, isključila ga sa sednice i pozvala obezbeđenje da ga udalje iz skupštinske sale zbog remećenja reda.

Obezbeđenje je pokušalo da ubedi Obradovića da izađe iz sale, ali ih je on zamolio da mu u skladu sa odlukom Vlade Srbije ne prilaze bliže od dva metra.

Nadgornjavanje lidera Dveri i obezbeđenja trajalo je neko vreme, ali je predsednica parlamenta, očigledno nestrpljiva da se sednica nastavi, ponovo pozvala obezbeđenje da u skladu sa propisima udalji poslanika iz sale.

Početak sednice je odložen za dvadeset minuta, a prekinut je i direktan prenos sednice.

Obradović pozvao na svenarodni ustanak protiv nedemokratske vlasti

„Zbog suspenzije ljudskih prava imao sam obavezu da se javno pobunim usled plenumske sednice i pred televizijskim kamerama. Ovo je bila moja obaveza i dug prema svakom građaninu kiji se ne plaši ove vlasti koja radi šta hoće i to je bio moj doprinos svakodnevnoj akciji – bukom protiv diktature, pobune, jer ako se ne pobudnimo biće nam još gore, svakoga dana ova vlast će se sve više obračunavati sa nama, krasti i maltretirati ljude, a počeće i u kuće da nam upadaju. Jedino što nam je ostalo je pobuna i svenarodni ustanak porotiv ove vlasti. Moj današnji bunt je moj lični čin i nema bilo kakve veze sa Savezom za Srbiju i šire demokratske opozicije“ , naveo je lider Dveri Boško Obradović.

Objašnjavajući zbog čega je sa pištaljkom ušao usred sednice parlamenta o ukidanju vanrednog stanja, on je pozvao novinare, posebno sa javnih servisa, da pocepaju napisane lažne inormacije, časne policajce da se pobune i ne dozvole da ih vode narko karteli, članove BIA da ne budu u funkciji jedne stranke, ali i vojsku da se pobuni , jer kako je objasnio ovom državom vladaju mafije.

„Nemojte biti branitelji ovog režima, jer je sa njima demokratija u Srbiji umrla“, naveo je lider Dveri i objasnio je da je u skupštinsku salu ušao mirno, sa svim merama zaštite, rukavicama i maskom, da je držao distancu od ostalih poslanika, ali da je poredsednica parlamenta naredila policiji da ga izbace iz skupštinske, iako policija ne bi smela da se meša u politiku i još manje da krši mere zaštite koje je propisala vlada Srbije.

„Nastaviću sa pobuniom protiv ove vlasti i tamo gde me očekuju i gde me ne očekuju kao što je bio slučaj danas. Neću se smiriti dok ne ode ova kriminalna i lopovska vlast“, reakao je Obradović i dodao da uvođenje vanrednog stanja nije bilo ni potrebno, jer nije postojala takva vrsta opasnost i da je dovoljno bilo uvesti vanrednu situaciju.

Bečić: Ðilas naredio Obradoviću da upadne u salu skupštine

Igor Bečić, poslanik Srpske napredne stranke optužio je Dragana Ðilasa, jednog od lidera SZS da je naredio lideru Dveri Bošku Obradoviću da upadne na sednicu Skupštine Srbije i prekine zasedanje, kako bi sprečio usvajanje odluke o ukidanju vanrendog stanja.

Na taj način, kako je rekao, Ðilas je dotakao dno, pokušajući da se lažima i izmišljotinama vrati na političku scenu, ali i da izazove sukobe.

Brnabić: Zastava nije običan štap

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je „poštovanje srpske zastave nešto što“ lider pokreta Dveri Boško Obradović „tek treba da nauči“.

„U najmanje dva slučaja smo videli apsolutno nepoštovanje ovog jednog od najvažnijih nacionalnih simbola. Jednom kada je pokušao da upadne u Skupštinu Srbije gde je narodni poslanik“, rekla je Brnabić za skupštinskom govornicom komentarišući to što se Obradović uhvatio za zastavu dok ga je obezbeđenje iznosilo iz sale.

Brnabić je rekla da je Obradoviću određen broj građana dao mandat da sedi u parlamentu i brani njihove stavove, a on je, umesto toga, uzeo zastavu i krenuo zastavom na vrata Narodne skupštine, kao da je zastava običan štap.

„Danas se uhvatio za zastavu da spreči ono što je na kraju krajeva, predsednica Narodne skupštine naložila, kako bi mi mogli da nastavimo da radimo u interesu građana Srbije“, rekla je Brnabić.

Ona je apelovala na Obradovića da nauči da se zastava kao nacionalni simbol poštuje i istakla da su za to ljudi ginuli.

„Za to su naši preci ginuli, zastava se poštuje i ne uzima se u ruke kao štap“, istakla je ona.

Ona je izjavila danas da prema mišljenju struke, kriznog štaba i Vlade Srbije stvoreni su svi uslovi da se u Srbiji ukine vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta ove godine, zbog epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari