Brnabić: Stvorili se uslovi za ukidanje vanrednog stanja 1Foto: FoNet/ Kabinet premijera Slobodan Miljević

Prema mišljenju struke, kriznog štaba i Vlade Srbije stvoreni su svi uslovi da se u Srbiji ukine vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta ove godine, zbog epidemije korona virusa.

To je najodgovornije moguće ponašenje prema građanima Srbije. Osnovni uslov je bio da više od sedam dana imamo procenat ispod pet odsto zaraženih u odnosu na ukupno testirane.

Taj uslov je ispunjen zahvaljujući svim restriktivnim merama, disciplini, zalaganju zdravstvenih radnika i svih ostalih. Ispunjeno je i šest kriterijuma Svetske zdravstvene organizacacije „, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na početku sednice Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da bude ukinuto dvomesečno vanrdedno stanje.

Poslanici vlasti podržali su predlog vlade uz sve pohvale predsedniku i Vladi za preduzete mere, dok deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta smatra da vanredno stanje nije trebalo ni uvoditi, već da je sve moglo da se završi vanrednom situacijom.

Premijerka je ocenila da je važno da vanredno stanje u Srbiji ne ostane na snazi ni dan duže nego što je potrebno, da se Srbija, njena privreda i svi naši građani vraćaju polako, koliko, toliko normalnom životu.

„Bilo bi neodgovorno i bila bi zloupotreba da i jedan jedini dan duže produžavamo vanredno stanje“, rekla je Brnabićeva , dodajući da je važno da Srbija krene u privredni rast i oporavak privrede.

Komentarišući predlog ukidanja vanrednog stanja Zoran Živković, lider Nove stranke rekao je da obrazloženje vlasti da se vanredno stanje ukida zato što ima manje novozaraženih i preminulih od korona virusa laž , jer ih je bilo mnogo manje kada je ono uvedeno u martu.

On je rekao da je sigurno da će mnoge vanredne mere ostati i dalje na snazi, nakon ukidanja vanrednog stanja, osim policijskog sata,koga nije trebalo ni uvoditi. Miroslav Aleksić je ocenio da je ova vlast pokazala da joj je mnogo više stalo do vlasti, nego do zdravlja građana.

On je pozvao građane da na dan izbora ostanu kod kuće, da ne izlaze zbog svoje bezbednosti, ali i zbog načina na koji ih je vlast „zakazala“ i nepostojanja nijednog elementarnog uslova za njihovo održavanje.Naveo je takođe da Narodna stranka nije promenila odluku o bojkotu izbora .

Sednica parlamenta o ukidanju vanrednog stanja započeta je incidentom i pauzama, jer je u skupštinsku salu poslanik i lider Dveri Boško Obradović ušao sa pištaljkom i uz povike “dole Vuči , dole Vlada , lopovi”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari