Grenel: Lideri Beograda i Prištine da odmah prestanu sa kampanjama (ne)priznavanja Kosova 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bivši američki diplomata zadužen za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da je „uveren“ da do poslednjih nasilnih dešavanja na Kosovu ne bi došlo da su Donald Tramp i njegov tim i dalje na čelu Bele kuće, i poručio liderima u Beogradu i Prištini da što pre prestanu sa kampanjama koje se tiču promene statusa Kosova.

„Trampov tim je brinuo za Balkan i bio upućen u sve detalje. Liederstvo je važno“, naveo je Grenel na Tviteru.

Bivši izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova komentarisao je na ovoj društvenoj mreži aktuelna dešavanja u odnosima Beograda i Prištine.

Grenel se osvrnuo na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je razmatran šestomesečni o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), a gde se vodila i rasprava između ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića i predsednice Kosova Vjose Osmani.

On je naveo da je šef UNMIK-a na Kosovu okrivio lošu komunikaciju, Evropsku uniju i izvestiteljku EU za Kosovo Violu fon Kramon, kao i NATO savez, za skorašnje nasilje.

„Ipak, on je taj ko je neefikasan i spor. UNMIK je traćenje dolara poreskih obveznika SAD i trebalo bi da bude drastično reformisan ili ukinut“, naveo je Grenel osvrćući će sa rad misije Ujedninjenih nacija na Kosovu.

Bivši saradnik Donalda Trampa, čiji trenutni motivi za angažman oko pitanja Balkana nisu sasvim jasni, poslao je poruku predstavnicima Beograda i Prištine savetujući ih da prekinu sa kampanjama vezanim za status Kosova.

„Lideri Beograda i Prištine bi trebalo da se slože da prestanu sa kampanjama za priznanje i povlačenje priznanja Kosova odmah – iako Džo Bajden odbija da se umeša“, naveo je Grenel.

Poruku o brizi Trampovog tima za Balkan, Grenel je poslao nedugo nakon što je Bela kuća objavila nominaciju Kristofera Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Ukoliko Hil zameni Entonija Godfrija u diplomatskoj fotelji u Beogradu, što je sada skoro izvesno, time će biti privedene kraju kadrovske smene među američkim diplomatama zaduženim za Balkan odnosno na sve važne funkcije biće postavljeni ljudi bliski administraciji Džozefa Bajdena i demokratama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari