Selaković oštro debatovao sa Vjosom Osmani pred SB UN 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je pred Savetom bezbednosti UN oštro debatovao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani-Sadriju, koju je optužio da je izrekla „mnogo laži“.

Tokom rasprave na sednici, na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je rekao da je „zabrinut za stanje uma“ Osmani-Sadriju.

Selaković je više puta kazao da je Osmani-Sadriju državljanka Srbije i da „mora da ustane“ kada pominje šefa svoje države, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Morate da ustanete kada govorite o predsedniku Vučiću, jer je on vaš predsednik“, naveo je šef srpske diplomatije.

On je kosovskoj predsednici rekao i da „mora da prestane da laže“ o 20.000 žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, navodeći da je takav status, prema izveštaju Ujedinjenin nacija, potvrđen za 912 osoba.

Selaković je kritikovao Osmani-Sadriju i zbog izjave o napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

„Govorite o takozvanim napadima na crkve? U poslednjih devet meseci 15 crkava je napadnuto i opljčakano“, kazao je Selaković.

On je u naknadnom obraćanju još jednom optužio Prištinu da „jednostranim akcijama uništava sve napore na pronalasku kompromisnog i održivog rešenja“ kosovskog pitanja.

„Gospođa Osmani je danas pričala bajke, predstavljajući lažnu državu kao jednog od najvećih svetskih šampiona u stabilnosti“, naveo je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari