Godfri odlazi, stiže Kristofer Hil? 1Foto: Carnegie Council

Novi ambasador SAD u Beogradu će najverovatnije biti, kako tvrde mediji, stariji diplomata Kristofer Hil (69), prethodnih decenija vrlo angažovan na Balkanu i u azijskim ratnim žarištima.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godfri mogao bi uskoro da bude opozvan pre isteka mandata, u okviru smene garniture američkih diplomata zaduženih za Balkan.

Godfri sa ambasadorskog mesta odlazi samo dve godine nakon što je na tu funkciju postavljen u oktobru 2019. godine. To nije neuobičajena pojava da ambasador ode pre isteka mandata, na primer dogodilo se i 2009. tadašnjem ambasadoru SAD u Beogradu Kameronu Manteru, a i tada se takođe pominjao Kristofer Hil.

Manter u listu Danas te godine objasnio da napušta Beograd radi radi preuzimanja nove dužnosti u Iraku.

„Tačno je da ću napustiti Beograd za oko mesec dana. Moj prijatelj Kristofer Hil je novi američki ambasador u Bagdadu i prihvatio sam da se priključim njegovom timu kao savetnik za političko-vojna pitanja“, rekao je Manter 2009. za Danas.

Zamimljivo je da je ovaj američki diplomata i tada s optimizom gledao na kosovski problem.

„Veliki sam optimista kada se radi o budućnosti Srbije i izgledima za srpsko-američko partnerstvo. Uprkos našem neslaganju oko statusa Kosova, verujem da su bilateralni odnosi između Amerikanaca i Srba vrlo srdačni i da se kreću u pravom smeru“, rekao je tada Manter.

Za Danas on je tada potvrdio i da i tadašnji potpredsednik SAD (a sadašnji predsednik) Džozef Bajden uskoro planira da poseti Beograd.

Kristofer Hil bio je američki izaslanik u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine i NATO intervenciji protiv SR Jugoslavije. Službovao je i u Skoplju.

Njegov brat Nikolas Hil, obaveštajac CIA, pominjao se na suđenju za pokušaj atentanta na Vuka Draškovića u Budvi 2000. Tada su pripadnici nekadašnjeg Resora džravne bezbednosti Srbije svedočili da je Drašković praćen i sniman, kao i kuća u kojoj je boravio, ne zbog pripreme ubistva, nego zato što je navodno, trebalo u Budvi da se sastane sa Nikolasom Hilom.

Podsetimo, zamenik ambasadora SAD u Beogradu Gabrijel Eskobar nedavno je imenovan za zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta.

Metju Palmer, koji je na ovoj funkciji bio pre Eskobara, imenovan je za američkog izaslanika za izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Ove promene diplomatskih predstavnika na Balkanu tumače se kao nastojanje Bajdenove administracije da ojača prisustvo SAD u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari