Haradinaj: EU i SAD da iniciraju postizanje sporazuma 1Foto: Beta

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je od Sjedinjenih Država i Evropske unije da iniciraju i podrže održavanje međunarodne konferencije, koja bi za cilj imala postizanje sveobuhvatnog, pravno-obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, preneo je danas Radio Slobodna Evropa.

U dokumentu koju je poslao ambasadorima Kvinte i predstavnicima EU na Kosovu Haradinaj je zatražio od SAD i EU da daju javno obećanje i da garantuju da na konferenciji neće biti „bilo kakvog ponovnog uspostavljanja postojećih granica Kosova, podele ili razmene teritorije bilo kakve prirode“.

On je u dokumentu naveo da bi konferencija trebala da počne što pre moguće, ali nakon što SAD i EU daju javno obećanje i garantuju da neće biti promene granice, podele ili razmene teritorije i da se neće dati izvršna ovlašćenja bilo kakve vrste Zajednici opština sa srpskom većinom.

Haradinaj zahteva od EU da dodatno obeća i garantuje javnosti da će se liberalizacija viza desiti pre početka konferencije i da će se u potpunosti sprovesti Sporazum o energetici koji je postignut u Briselu. Takođe, pre početka konferencije treba da se utvrdi da je Srbija uklonila sve barijere koje su ometale slobodnu trgovinu Kosovu. U pismu se takođe zahteva da predsednik, premijer ili šef diplomatije Srbije javno potvrde da su prekinuli sve aktivnosti koje su protiv Kosova kao nezavisne i suverene države. Na osnovu dokumenta, nakon ovih ispunjenih uslova, konferencija bi mogla da počne i trajala bi 14 dana.

„Carina se može ponovo uspostaviti ukoliko se ona ne završi sveobuhvatnim sporazumom između Kosova i Srbije ili ukoliko ne dođe do sprovođenja jednog takvog eventualnog sporazuma“, navodi se u dokumentu.

Haradinaj je izrazio uverenje da je moguće da se sporazum postigne tokom 2019. godine, a on bi trebalo da reši i nerešena pitanja kao što su pitanja nestalih, ratne reparacije, prava manjinskih zajednica u dve zemlje i ostala ekonomska, socijalna i kulturna pitanja, što bi dovelo i do recipročnog priznanja i članstva Kosova u UN. Samo nakon ispunjenja ovih zahteva Vlada Kosova će suspendovati carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je na snazi od novembra 2018. godine, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari