Falsifikovani glasački listići u Šapcu? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Do srede u 20 časova ističe rok do kada bi Gradska izborna komisija trebalo da se izjasni o prigovorima koje su uputili predstavnici liste”Nebojša Zelenović-Šabac je naš”. Bilo je 42  prigovora od ukupno sto biračkih mesta.

Prema pisanju “Podrinskih novina” ubačeno je nekoliko hiljada falsifikovanih listića, koji se bojom, drastično razlikuju od boje koju je rešenjem utvrdila Gradska izborna komisija.

GIK je rešenjem utvrdila određenu boju, pod tačnom i vrlo preciznom oznakom u ponuđenoj paleti boja i koja je teško mogla da se neprimetno falsifikuje.

Takva boja, po uništenju ploča u štampariji, ne može dva puta da se ponovi.

Kolumnista ovog lista Hanibal Kovač ističe da se  svi ti naknadno odštampani listići  u pogledu odštampane boje drastično razlikuju od nijanse boje koju je svojim rešenjem utvrdila Gradska izborna komisija. Takvih listića ima od dve do četiri hiljade i golim okom se razlika jasno vidi.

Pitam javno, kompletnu Gradsku izbornu komisiju, da li je to evidentirala prilikom pregleda pristiglog izbornog materijala? To je lako utvrditi pregledom glasačkih  listića koji stoje u džakovima, zaključanim pod stražom u zgradi Gradske uprave.

Ukoliko se to potvrdi onda ceo izborni proces u Šapcu pada u vodu i kompletan izborni proces se mora ponoviti, piše Kovač.

Pored toga, kako Podrinske saznaju, sporno je i oko hiljadu glasova SNS za koje nema dokaza das u ih građani dali van biračkih mesta, dakle na terenu, jer ne postoje obavezne pismene potrvde na obrascu GIK-a koje to potvrđuju.

Takođe, u većem broju glasačkih kutija na seoskom području nije pronađen kontrolni listić GIK što je razlog za obavezno poništavanje izbornog procesa na tim glasačkim mestima.

Uz to GIK će sagledati i način kako je glasano na nekim mestima posle 20 časova. Na lokalnim izborima u Šapcu bilo je oko 102.000 birača, a prema nezvaničnim rezultatima glasalo je oko 65 odsto građana na sto biračkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari