Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Aktivisti SNS su pre početka obraćanja Jankovića na postolje jelke lepili poruke podrške, te oduševljenosti istom, da bi, kada je predsednik PSG počeo obraćanje novinarima, krenuli da glasno dobacuju „lopove“, „šta ti smeta jelka“ i „ti i tvoja ekipa ste uništili Srbiju“. Pogrdnim povicima pridružio se i Deda Mraz, koga je gradska vlast uposlila da se ispred velike svetleće kapije u obliku poklona fotografiše sa decom, uzvikivavši „pazite, ima pištolj“.

Na početku svog izlaganja Janković je istakao da su građani Srbije u odlazećoj godini doživeli da je zemlja vraćena na pravac devedesetih, te da je režim Aleksandra Vučića u ovoj godini pokazao svoje pravo lice, koje se ogleda u krađi. Prema njegovom mišljenju, jelka ispred koje je govorio je najbolji primer te krađe, dodavši da je svaki tender i posao koji zaključi SNS zakićen jednom jelkom.

– Međutim, ono što u 2017. godini predstavlja jednu vrstu novog optimizma jeste osnivanje dve nove političke organizacije, a to je Pokret slobodnih građana i Narodne stranke. Smatram da opozicija ne treba da se bavi međusobnim nadmetanjem, već smenom ove štetočinske vlasti. Mi smo zbog toga što nam je jedini cilj bolja Srbija, uspostavili stratešku saradnju sa Narodnom strankom – kazao je Janković.

On je svestan da politički identitet PSG i Narodne nije isti, ali da zato svaki građanin u jednom od ta dva može da se pronađe, u zavisnosti da li je za liberalniju ili tradicionalniju državu. Govorivši o podršci kandidaturi Dragana Đilasa, Janković je naveo da mu je ona pružena zbog njegove odlučnosti, znanja, rezultata i demokratskih vrednosti koje bivši gradonačelnik Beograda poseduje.

Zajedno na kraju puta

Saša Janković je izjavio da dogovor Demokratske stranke i Nove stranke o zajedničkom kandidatu na izborima za Skupštinu grada Beograda ne vidi kao umanjivanje bilo čije izborne šanse. On je kazao da veruje da će se svi zajedno naći „na kraju puta“ – u „oslobođenom Beogradu i oslobođenoj Srbiji“.