Komšić: BiH treba da prizna Kosovo 1Željko Komšić Foto: EPA ETIENNE LAURENT

Kosovo je nezavisna država i bilo bi pametno da BiH prizna Kosovo, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, rekao je izabrani član Predsedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić u intervjuu Dojče vele.

Komšić je rekao da je za njega Kosovo nezavisna država i dodao da Srbija i Kosovo treba sami da definišu međusobne odnose. Komšić je rekao da BiH mora da insistira na nepromenjivosti svojih granica i istakao da o toj temi ne može da govori „u ime Srbije i Kosova“. „To nema veze sa BiH. Šta će Srbija i Kosovo uraditi njihova je stvar i bilo bi vrlo nepristojno mešati se u to. Moje privatno mišljenje je da odnosi Srbije i Kosova treba da budu odnosi dve susedne i prijateljske države. Kako će oni rešavati te odnose, to je njihov problem“, rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, njegov odnos prema Srbiji biće isti kao prema Hrvatskoj. On je rekao da je „dobar znak“ odustajanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića od posete Istočnom Sarajevu uoči izbora u BiH. Komšić je rekao da je spreman da ima dobru saradnju sa predsednikom Srbije, predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. „To meni ne predstavlja problem, ali samo tražim da se zna gde su granice BiH i da se to prihvati, i gde su granice uobičajenog diplomatskog ponašanja, pa čak i finog ljudskog ponašanja kada je reč o BiH“, rekao je Komšić. Komšić je rekao da od EU i međunarodne zajednice „ne očekuje previše“ kad je reč o BiH.

Takođe je rekao da Brisel propušta „veoma važnu priliku“ za integraciju celog Zapadnog Balkana. „Mislim da će se priča zadržati na nivou izjava da smo dobrodošli u EU, ali da moramo mnogo posla da uradimo. Mislim da propuštaju veoma važnu priliku da ceo ovaj region integrišu što pre u sastav ujedinjene Evrope. Ostavljajući tu rupu, bojim se da će uticaj sa Istoka i Jugoistoka sve više jačati u Evropi“, rekao je Komšić. Komšić smatra da nije na pomolu ustavna i politička kriza u BiH, i da „ne vidi nikakav razlog“ za nju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari