Koplja se lome oko Gutereša, Lajčaka i Jeremića 1Foto: Fonet CIRSD

Značajno je što je Vuk Jeremić, kandidat Srbije za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ostao među prvom „trojkom“ i nakon četvrtog kruga neformalnog glasanja u Savetu bezbednosti UN, koji je održan u petak, komentarišu nezvanično diplomatski izvori Danasa.

Prema rečima naših sagovornika, naredna runda glasanja, zakazana za 26. septembar „ne može da donese nikakve dramatične promene što se tiče rejtinga kandidata“, a svečana sednica Generalne skupštine UN, koja počinje 18. septembra i traje do 22. septembra, biće šansa da velike sile razmatraju kandidate.

„Na zasedanju GS UN biće prisutni šefovi država i vlada članica UN, pa će se u tom periodu dogoditi i najintenzivniji pregovori, lobiranja i politička trgovina velikih sila u vezi sa kandidatima za naslednika Ban Ki Muna na čelu UN. Što se kandidata Srbije tiče, veoma je važno što je on, pored Antonija Gutereša, jedini kandidat koji u svim dosadašnjim rundama glasanja u SB UN održanim u protekla maltene tri meseca, nije imao dramatične oscilacije, dakle uvek je bio među prvom trojkom. Činjenica da se Jeremić plasirao u završnicu takmičenja je još značajnija ako se uzme u obzir da on dolazi iz države koja nije članica ni NATO ni EU. S druge strane, Gutereš je bivši portugalski premijer i ima funkciju u UN, a Miroslav Lajčak je ministar spoljnih poslova Slovačke, koja trenutno predsedava EU, pa svaki sastanak može da iskoristi i za lobiranje“, ističu sagovornici Danasa.

Kako navode naši izvori, prilikom donošenja finalne odluke gledaće se i tabele iz svih rundi glasanja, a Jeremić je u četvrtom krugu imao najbolji rezultat do sada.

„Prethodna glasanja pokazala su da pojedine nestalne članice SB UN nemaju jasno iskristalisane stavove, pa su tako neke države glasale svaki put različito. Ipak, koplja će se u finalu nadmetanja suštinski lomiti između Gutereša, Lajčaka i Jeremića. Ukoliko bude prekršen princip regionalne rotacije po kojem novi generalni sekretar UN treba da bude iz istočne Evrope, Gutereš će imati najviše šansi da bude pobednik, a ako Kina i Rusija, kao stalne članice SB UN, i dalje budu insistirale na tom principu, jedini favoriti biće Lajčak i Jeremić“, zaključuju diplomate.

"Intenzivna kampanja"

Jeremić je nakon 4. kruga glasanja izjavio da će „nastaviti kampanju pojačanim intenzitetom tokom zasedanja GS UN u NJujorku, u nastojanju da našu zemlju predstavimo u najboljem svetlu na međunarodnoj sceni“. On je napomenuo da se u nastavku procesa može očekivati da će stalne članice SB UN ući u direktne međusobne pregovore oko vodećih kandidata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari