Lidera LDP i dalje štiti poslanički imunitet 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, tokom vikenda, odmah pošto je pušten kući sa Infektivne klinike i borbe sa korona virusom i teškom upalom pluća, kako navode mediji, u ulici Milutina Milankovića na Novom Beogradu, reketom za tenis prebio je vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju „Fizio centar“ Žarka Ivkovića.

Tom prilikom Ivkoviću je naneto više posekotina koje su mu lekari Urgentnog centra zašili. Naš list je pokušao da sazna šta je pravi povod ovog incidenta, ali se Jovanović nije javljao na telefon, a u LDP nam je rečeno da nemaju namere da dolivaju ulje na „tabloidnu vatru“.

Protiv Jovanovića, koga štiti poslanički imunitet, još nije pokrenut postupak, jer tužilaštvo čeka izveštaj policije o događaju, kao i lekarski nalaz o povredama koje je zadobio Ivković.

Umesto da odgovori na novinarska pitanja, lider LDP oglasio se na svom fejsbuk profilu, navodeći da se ne plaši, jer zna gde živi.

„Fokusiram se na suštinu, isključujem sve ostalo. Nisam siguran šta mogu da očekujem u budućnosti, ali se ne plašim, jer znam za koga živim. Za one koji su ‘ja’… Anđeliju, Zoru, Janu, Mihajla, Hris, Jelu i vas retke koji ste uprkos svemu ostali moji… I, delim vaše breme kao što svi vi delite moje. Živim za to, volim zbog toga“, napisao je lider LDP.

Da li će protiv Jovanovića, koji je usred bela dana izašao iz džipa i pred sopstvenim obezbeđenjem prebio vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju „Fizio centar“, biti podignuta krivična prijava još nije poznato.

Inače po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, policija proverava incident .

„Vrše se provere događaja, u toku je prikupljanje obaveštenja od svih prisutnih lica, pribavlja se medicinska dokumentacija za lice kome su nanete povrede, uzimaju video snimci“, objasnila je portparol tužilaštva Maja Delić.

Ona je naglasila da krivični postupak još nije započet, a da će se o daljem postupanju odlučiti kada policija obavi sve naložene provere.

Pored toga, kako je dodala, proverava se da li je Jovanović nakon što je izašao iz bolnice, gde je bio na lečenju od kovida 19, prekršio karantin, odnosno da li mu je karantin naložen.

Ako tužilaštvo, nakon dobijanja izveštaja, odluči da krivično goni Jovanovića, za njegovo pritvaranje ili makar zadržavanje u trajanju od 48 sati, postoji i prepreka poslaničkog imuniteta koji Jovanović i dalje uživa.

Prema Poslovniku Narodne skupštine Srbije – članovi 252, 253 i 254 poslovnika – „narodni poslanik, u skladu s Ustavom i zakonom, uživa imunitet od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata“.

Obzirom da novi saziv parlamenta još nije konstituisan i da novi poslanici nisu položili zakletvu, lider LDP je faktički još poslanik koji uživa imunitet.

„U Poslovniku piše da ako se narodni poslanik pozvao na imunitet, ne može da bude pritvoren, niti protiv njega može da se vodi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine. Da li će krivični postupak biti pokrenut i da li će se Jovanović pozvati na imunitet još je rano govoriti“, rečeno je Danasu u Odboru za administrativno-mandatna i imunitetska pitanja.

Petar Petrović, član odlazećeg Administrativnog odbora kaže za Danas da su postojeći članovi tog skupštinskog tela na izlaznim vratima parlamenta i da bar, što se njega tiče, on se time ne bi bavio.

Neraščišćeni računi

Razlozi zbog kojih je Jovanović navodno prebio teniskim reketom Žarka Ivkovića za sada su nepoznati, a pojedini mediji pišu da su u pitanju neraščišćeni računi.

Navode da je klinika ranije bila preko puta Palate Srbija, ali da je Jovanović navodno ostao dužan novac za zakup vlasnicima prostora, zbog čega je iseljena.

Pretraga podataka Agencije za privredne registre pokazuje da je zakonski zastupnik „FOOD and Fizio“ centra na adresi gde je Jovanović napao Ivkovića – Jelena Jovanović, supruga lidera LDP.

„Food and Fizio Centar“ je preduzeće registrovano na adresi Milutina Milankovića 1, na Novom Beogradu, što je upravo i adresa na kojoj se odigrao incident u kome je učestvovao lider LDP i bivši republički poslanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari