Lutovac odložio sednicu Glavnog odbora DS za 21. jun 1Foto: BETA/ EMIL VAS

Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke koja je trebalo da bude održana polovinom marta, pa zatim najavljena za 31. maj, ponovo je odložena, sada za 21. jun.

U obrazloženju za ponovno odlaganje sednice koje je potpisao predsednik DS Zoran Lutovac stoji da se sednica odlaže zbog zdravstvenih propisa i nemogućnosti okupljanja više od 100 ljudi, a GO DS broji 400 članova i da se nepoštovan jem te odluke rizikuje novčana kazna ili zatvor do tri godine.

U obrazloženju Lutovca stoji i da će Demokratska stranka poštovati preporuke i da se nada da će se 21. juna steći uslovi za održavanje sednice.

Nezadovoljni članovi DS koji su inicirali zakazivanje sednice GO DS kažu da je takva odluka Lutovca očekivana, ali da će oni na današnjem sastanku odlučiti da li će sednicu GO DS ipak održati u nedelju, 31. maja.

Vida Ognjenović, članica Glavnog odbora DS, juče nije želela da komentariše odluku o ponovnom odlaganju sednice. „Nisam dobila mejl o odlaganju sednice i nemam dovoljno informacija da bih komentarisala tu odluku“, kaže za Danas Ognjenović.

Njen kolega Slobodan Milosavljević napominje da je odlaganje sednice politika Zorana Lutovca kako da bi zadržao svoju poziciju u stranci.

„Ko ima većinu taj ne odlaže Glavni odbor, nego izađe na megdan i utakmicu i kaže – ja sam i dalje tu gde jesam i imam podršku za to što radim. Ali ako nema većinu, onda manipuliše, poput predsednika DS. Ovo je treći put da se odlaže Glavni odbor u kratkom vremenskom periodu i to je zaista sramno. To ne priliči Demokratskoj stranci, kao što i Lutovčevo ukupno ponašnje nije dostojno načina i razloga zbog koga DS postoji. Praksa DS uvek je bila da u okviru svojih redova ima debatu i da donosi odluke, da dozvoljava demokratiju unutar svijih redova i poštuje drugačije manjinsko mišljenje. Ali tu smo gde smo i ja ću mojim prijateljima i potpisnicima inicijative za sazivanje Glavnog odbora predložiti da organizujemo 31. maja, odnosno idućeg vikenda Glavni odbor, uz poštovanje svih zdravstvenih i bezbednosnih stavki“, kaže Milosavljević.

Dodaje da ako može da radi Skupština Srbije, ako može Pokret slobodnih građana i Dveri da drže svoje glavne odbore, zašto to ne bi mogla Demokratska stranka.

Milosavljević ističe da od novembra prošle godine DS nije imala Glavni odbor i da Lutovac ne može da drži fotelju na način da stalno odlaže razgovor sa kolegama sa kojima deli iste ideale. On napominje da se u političku stranku ulazi dobrovoljno i da niko bilo kome ne može da zabrani da iznese suprotno mišljenje mišljenju predsednika.

„Zato treba dozvoliti razgovor, pa ko ima većinu neka nastavi da vodi stranku. To je demokratija. Predložiću da sednicu GO DS održimo 31. maja i ako dođe predsednik Lutovac, dobro je došao, a ako ne dođe, ulazimo u proceduru raspisivanja izbora u DS. Ukoliko Lutovac ne dođe na tu sednicu i ne podnese izveštaj, on formalno neće biti smenjen, ali s obzirom da je statutarna obaveza da se jednom u tri meseca podnosi izveštaj, a do sada je prošlo sedam meseci, mi ulazimo u izbornu proceduru, ne sa ciljem da nekome skidamo glavu, već da vidimo da li postoji neka grupa koja može bolje da ispuni očekivanja. U suprotnom nastavićemo da tavorimo na jedan-dva odsto“, zaključuje Milosavljević.

Demokrate koje podržavaju Zorana Lutovca juče nisu htele da objašnjavaju odluku predsednika DS. Potvrdili su nam samo da je sednica odložena iz zdravstveno-bezbednosnih razloga i da tu nikakav komentar nije potreban. Zoran Lutovac juče nije odgovarao na pozive i poruke Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari